Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

0
Radiosarajevo.ba

Vijeće ministara BiH danas, 1. juna održalo je 13. sjednicu u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora usvojili su Program javnih investicija / Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2023. do 2025. godine, s odgovarajućim zaključcima, kao potporu u planiranju i donošenju kvalitetnijih investicijskih odluka.

Za razdoblje 2023. – 2025. planirano je 279 projekata, ukupne vrijednosti dvije milijarde i 619,66 miliona KM, оd čega se jedna milijarda i 315,23 miliona KM odnosi nа 133 projekta u implementaciji, 64,76 miliona KM nа 23 odobrena projekata, а milijardu i 239,67 miliona KM nа 123 kandidirana projekta.

Leeds uništio Norwicha i zakazao kartu za Wembley

Pokrenute aktivnosti za pripremu popisa poljoprivrede u BiH

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Agencije za statistiku BiH donijelo Odluku o formiranju Interresorne radne skupine za pripremu Akcijskog plana za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godine.

Na ovaj način su, nakon godina zastoja, pokrenute aktivnosti u pravcu ispunjavanja prioriteta iz Sporazuma o europskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka sukladno standardima i metodologijama EU-a.

Posljednji popis poljoprivrede u SRBiH rađen je 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutačno jedina zemlja u Europi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Vijeće ministara BiH o statusu projekta digitalizacije javnih RTV servisa

Sastanak odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BoH

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, koji će se održati 16. juna 2023. godine putem videokonferencije.

Prema ranije usuglašenom nacrtu dnevnog rada na sastanku će se, među ostalim, razgovarati o statusu europskih integracija u svjetlu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta u okviru političkih, kriterija te o aktualnim temama u okviru ekonomskih kriterija, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, institucionalnim i općim odredbama.   

Usvojena informacija o statusu projekta digitalizacije JRT servisa

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, usvojilo je Informaciju o statusu projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi da je u tijeku  međunarodni postupak javne nabave opreme za II. i III. fazu digitalizacije.

Zoran Tegeltija novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje

Usvojen Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH

Na današnjoj sjednici je usvojeno i bit će upućeno Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2022. godinu u kojoj je održano 39 sjednica, od čega je 14 redovnih i 25 izvanrednih.

Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2022. godinu predstavlja skup planiranih i ostvarenih rezultata prošlog 12. saziva Vijeća ministara BiH čiji je mandat istekao 25. januara 2023. godine, kada je potvrđen novi, 13. saziv Vijeća ministara BiH, za mandatno razdoblje 2022. – 2026.

Na sjednicama je razmotren 9.421 materijal među kojima su tri zakona i pet strategija te 59 prijedloga bilateralnih i multilateralnih sporazuma uz 169 odluka i 143 informacije.

Denis Bećirović od Vijeća ministara traži da izdvoje dva miliona maraka za pomoć USK

Prema Izvještaju, najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u 2022. kao i u  2021. godini  je bio da u koordinaciji s drugim razinama vlasti u BiH iznađe pravodobne i adekvatne mjere koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje stanovnika, a s druge strane sačuvati realni sektor i zaposlenost u BiH.

Provedba strategije integrisanog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Izvještaj o realizaciji Akcijskog plana provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koje će biti dostavljeno svim institucijama/agencijama uključenim u proces integriranog upravljanja granicom u BiH.

Izvještaj, među ostalim, obuhvaća sveobuhvatan pregled aktivnosti koje su provedene u području graničnih provjera i nadzora, suzbijanja prekograničnog kriminala, međunarodne zaštite i postupanja prema ranjivim skupinama, kao i repatrijacije stranaca s nezakonitim ulaskom i boravkom.

Konaković pita Komšića: "Zna li on kako danas funkcioniše gasni sitem u Bosni i Hercegovini?"

Istodobno uključuje i provedene aktivnosti koje se odnose na analize rizika, međuagencijsku i međunarodnu suradnju, mehanizme za kontrolu kvalitete kako bi se osiguralo provođenje zakonodavstva u području upravljanja granicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak