Vijeće ministara BiH odgodilo izjašnjavanje o zakonu o sudovima BiH

2
Radiosarajevo.ba

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara odgođeno je izjašnjavanje Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora za članstvo s Europskom unijom.

Stavovi još uvijek nisu usaglašeni, a izjašnjavanje se može očekivati na sjednici 19. marta.

Ove vijesti dolaze nakon što je iz Europske komisije stigla vijest da će Bosna i Hercegovina dobiti 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU.

Ogrešević: Dodik je sljedbenik politike iz 90-ih, ako sprema nešto opasno BiH će odgovoriti

Što se tiče zakona, problem je još uvijek središte Apelacionog vijeća suda. Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik insistirao je da sjedište bude u Banjoj Luci, na šta nisu pristale stranke Trojke (Naša stranka, Narod i pravda, SDP).

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. marta.

Podsjetimo, BiH je do sada ispunila sljedeće uslove: Usvojen Sporazum o otvaranju pregovora s Frontexom, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teorističkih organizacija, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o državnoj službi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak