Vijeće Evrope traži ukidanje podijeljenih škola

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope traži ukidanje podijeljenih škola


Nakon odluke mostarskog suda, kojom su dvije škole pod jednim krovom, i formalno, proglašene diskriminatorskim, težnje za ukidanjem ovakve prakse dobile su novu dimenziju.

U tom smjeru idu i nastojanja Vijeća Evrope. Šefica ureda VE u BiH Mary Ann Hennessey pozvala je sve ministre obrazovanja da čim prije sačine planove potpune integracije škola.

Ona podsjeća, prenosi Fena, da je ukidanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju, uključujući i podjele bazirane na etničkom porijeklu, bilo neophodno kao dio pristupnih obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope.

„O obavezujućim dokumentima za Bosnu i Hercegovinu se ne može pregovarati, nego se oni, kao što je to konačno uradio Općinski sud u Mostaru, moraju provoditi, ukoliko želite ostvariti stvarni napredak. Obrazovni, ali i svi ostali nadležni nivoi vlasti, su odavno trebali ukinuti ovu praksu, koja razdvaja djecu po imenu i prezimenu“, naglasila je.

Ovo je neophodno provesti, jer je to "jednostavno ispravna stvar", te zato što je to u interesu cijelog bh. društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak