Vijeće Evrope podržava dokidanje podjela u školama

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope podržava dokidanje podjela u školama


Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u Sarajevu sa novoimenovanom šeficom Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, ambasadoricom Marry Ann Hennessey i njenim saradnicima.

Tokom susreta razgovaralo se o aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja, te problemima koji otežavaju reformu i harmonizaciju obrazovanja na području Federacije Bosne i Hercegovine, dok je poseban naglasak stavljen na zaštitu ljudskih prava u ovoj oblasti, javljaju iz Ministarstva.

Ministar je akcentirao problem postojanja fenomena „dvije škole pod jednim krovom“ te naglasio čvrstu opredijeljenost Ministarstva na neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju.

Predstavnici Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini dali su punu podršku nastojanjima Ministarstva da ukaže na kršenje ljudskih prava, segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju, kao i aktivnostima na jačanju procesa depolitizacije obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta razgovaralo se i o budućim pravcima saradnje, koja će između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ureda Vijeća Evrope u BiH biti znatno intenzivirana, i to na svim integrirajućim i reformskim projektima koje Ured Vijeća Evrope provodi u našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak