Vijeće Evrope narušilo status BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope narušilo status BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o Izvještaju i Rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH, kazao da je tom rezolucijom narušen status BiH kao ravnopravne članice Vijeća. Ipak, Tadić je naglasio da ne govori u ime Doma naroda već se radi o njegovom stavu kao delegata.

Tadić je naglasio kako ne može pojmiti da se Vijeće izjašnjava o stanju u BiH na način da se predlaže ukidanje Dejtonskog sporazuma, što, po njegovim riječima, predstavlja zahtjev da se ukine entitetsko glasanje, javila je novinska agencija Fena.

„Ova rezolucija nije dobra ni zbog toga što daje pogrešnu poruku o tome šta predstavlja zahtjeve na evropskom putu BiH“, kazao je Tadić koji cijeni da je Vijeće „prešlo ovaj rubikon podstaknuto glasovima iz dijela federalnih stranaka koji su izlobirali ovakvu Rezoluciju nasuprot interesima BiH i njenih građana.

Novinarima je podijeljena zajednička izjava koja je rezultat ranijeg 13. interparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH, a u kojoj se, kako je kazao, jasno kaže da se „jedini zahtjev koji je vezan za ustavne promjene u BiH postavlja u odnosu na Odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci“. Učesnici sastanka su naglasili neophodno ulaganje istinskih napora da bi se Ustav uskladio s presudom Evropskog suda za ljudska prava te usvojio zakon o državnoj pomoći na državnom nivou.

„Što znači da ni u jednom, ni u drugom slučaju Evropa nije tražila ukidanje entitetskog glasanja, niti promjene Ustava BiH, niti da se vrši prenos nadležnosti kada je u pitanju zakon o sistemu državne pomoći, nego traže da to bude učinjeno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovo je Evropa, a nije Evropa ono što govori Vijeće Evrope“, kazao je Tadić.

Zbog toga su, dodao je on, potpuno pogrešna i štetna po BiH i njene unutrašnje odnose bila lobiranja iz Federacije BiH, da se donese ovakva rezolucija Vijeća Evrope.

Podsjećamo, na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta Vijeća Evrope velikom većinom glasova usvojen je Izvještaj i Rezolucija o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak