Vijeće Evrope moglo bi ne priznati izbore u BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope moglo bi ne priznati izbore u BiH
Radna grupa Vijeća ministara BiH za sprovođenje Akcionog plana za izvršenje presude Suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" trebalo bi da do 29. marta pripremi amandmane na Ustav u vezi sa presudom, izjavio je član Radne grupe Sredoje Nović.

"Vijeće ministara BiH je odgovorno pristupio ovom problemu i siguran sam da će usklađivanje Ustava sa presudom Suda u Strasbourgu moći da bude završeno prije oktobarskih izbora, ako ne bude bilo maksimalističkih zahtjeva političkih partija iz Sarajeva", rekao je Nović "Glasu Srpske", prenosi Srna.

Nović je kazao da je upozorenje Monitoring komiteta došlo u pravom trenutku i da će ono uozbiljiti političare u zemlji.

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković izjavila je da je Komitet ocijenio da se od januara, kada je usvojena Rezolucija o BiH, kojom je zatraženo usklađivanje Ustava, nije ništa uradilo.

Član Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Kimo Sasi upozorio je da, u slučaju da BiH do oktobarskih izbora ne uskladi Ustav sa presudom, postoji mogućnost da Vijeće Evrope izborne rezultate proglasi nelegitimnim i nevažećim.

Na ovu mogućnost javno je upozorio nedavno i član CIK-a BiH Suad Arnautović, ističući kako postoji mogućnost i odgode izbora do usvajanja zakona.

„Član 2.2 Ustava BiH govori o supremaciji Evropske konvencije za ljudska prava i njenih protokola nad svim domaćim pravom, dakle i nad Ustavom i nad zakonima BiH", istakao je Arnautović.

Nepriznavanjem rezultata Izbora, Bosna i Hercegovina bi ustvari bila isključena iz Vijeća Evrope, što bi predstavljalo neviđen skandal u Evropi i svijetu.

Da Vijeće Evrope misli ozbiljno pokazuje i to da posljednje upozorenje dolazi kao odgovor na nedjelovanje po nedavnim zaključcima Monitoring komiteta ove institucije kada je BiH jasno stavljeno do znanja da mora izmijeniti Ustav i uskladiti ga sa demokratskim principima - jer će, ukoliko se to ne dogodi, biti zemlja sa najsporijim napretkom ka evropskim institucijama u regiji.
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak