Vi niste na rubu, nego u srcu Evrope

Radiosarajevo.ba
Vi niste na rubu, nego u srcu Evrope

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić uručio je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu IPC-ovu nagradu "Sloboda" predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyju Buzeku.
 
Među gostima koji su prisustvovali ovoj svečanosti bili su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.
 
Spahić je u obraćanju istaknuo da je Zemaljski muzej, koji posjeduje najvredniju kolekciju artefakata u jugoistočnoj Evropi i neprocjenjivo kulturno blago koje služi kao dokaz interkulturalnog dijaloga koji se stalno vodio u BiH uprkos svim zločinima, pravo mjesto da se uruči ovo priznanje aktualnom predsjedniku Evropskog parlamenta, bivšem poljskom premijeru i aktivisti nezavisnog sindikata Solidarnost.
 
Međutim, Spahić je iskoristio ovu priliku da visokom gostu ukaže na težak položaj Zemaljskog muzeja, institucije s kojom bi se ponosila svaka zemlja, zbog zakonske neuređenosti.
 
Također je naglasio veliku ulogu koju je Buzek kao predsjednik Evropskog parlamenta imao u nominiraju Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014. godine.
 
Buzek je kazao da je počastvovan što mu je nagrada uručena baš u ovom posebnom muzeju, naglasivši da su Sarajevo i BiH grad i zemlja s velikim historijskim naslijeđem.
 
- Vi niste na rubu nego u srcu Evrope i pomažete da svi budemo velika evropska kultura. Želim da svi mi Evropljani živimo u jednom evropskom entitetu - Evropskoj uniji, ali to je vaša odluka, istakao je Buzek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak