Veliki korak za Vijeće ministara, mali za BiH

Radiosarajevo.ba
Veliki korak za Vijeće ministara, mali za BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o slobodnim zonama u BiH, čime je ispunjen još jedan prioritet iz Evropskog partnerstva.

Predsjedavajući Vijeća, Nikola Špirić rekao je da je ovaj zakon usklađen sa evropskim standardima u ovoj oblasti, kao i sa Zakonom o carinskoj politici BiH.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi aktuelni Zakon o slobodnim zonama u BiH.

Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Njime će se na jedinstven način regulisati pitanja akademskih titula i sticanja naučnih i stručnih zvanja.

Špirić je istakao da se dopunom ovog zakona utvrđuje nadležnost Vijeća Ministara za donošenje pravilnika o korištenju akademskih titula te sticanja naučnih i stručnih zvanja koji će predložiti Ministarstvo civilnih poslova.

„Izmjenama zakona na jedistven način u BiH regulisaće se pitanje poboljšanja mobilnosti studenata na univerzitetima u BiH“, kazao je Špirić.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o opštoj sigurnosti proizvoda, kojim se propisuje obaveza proizvodjača da na tržište plasiraju samo sigurne proizvode.

„Cilj ovog zakona je obezbjeđenje visokog nivoa zaštite građana i slobodnog protoka potrošačkih proizvoda na unutrašnjem tržištu, kao i njegovog usklađivanja s propisima Evropske Unije“, kaže Špirić.

Vijeće ministara usaglasilo se i oko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona i pravobranilaštvu BiH kojim se, između ostalog, definiše da odluku o razrješenju pravobranilaca i zamjenika donosi Vijeće ministara, te otklanjaju uočeni nedostaci u praksi.

Dogovor je postignut i oko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku kojim se, između ostalog, radi lakšeg ostvarivanja građanskih prava omogućava elektronsko dostavljanje podnesaka i uvode ostale mogućnosti u vezi sa elektronskim vođenjem upravnog postupka.

srna/radiosarajevo.ba

Vezano:
Vijeće ministara o 'novoj gripi'
VM: Grantovi za kulturu, sport i NVO
VM: Prijedlog zakona o duhanu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak