Velika Kladuša: Iz DNZ-a isključena Abdićeva kćerka

Radiosarajevo.ba
Velika Kladuša: Iz DNZ-a isključena Abdićeva kćerka

Demokratska narodna zajednica Bosne i Hercegovine isključila je jučer 16 dužnosnika iz članstva u stranci. Razlozi: svoju su podršku, na proteklim, lokalnim izborima u našoj zemlji, dali pogrešnom kandidatu za načelnika te su izazvali podjele unutar DNZ-a.

Protiv Odluke o isključenju iz stranke, imenovani mogu podnijeti žalbu Sudu časti DNZ BiH u roku od osam dana od dana prijema Odluke o isključenju.

Kako su objasnili iz stranke, ovi su članovi „aktivno davali podršku nezavisnom kandidatu za načelnika Velike Kladuše Edinu Behriću, čime su direktno prekršili Odluku organa DNZ BiH o kandidatu DNZ BiH za načelnika Općine Velika Kladuša“.

„Poslije izbora djelovali suprotno Statutu DNZ BiH i učestvovali u organizaciji unutarstranačkih izbora suprotno Odluci organa stranke i takvim postupcima ugrozili interese DNZ-a, nanijeli štetu stranci,  narušili ugled Stranke, izazvali nepovjerenje i podjele unutar stranke i učinili ozbiljne povrede Statuta DNZ BiH u dijelu koji reguliše stranačku disciplinu članova i izabranih dužnosnika Stranke“, dalje se navodi u objašnjenju, što, zapravo, i jesu stvarni razlozi isključenja 16 članova među kojima je i Elvira Abdić-Jelenović, kćerka velikokladuškog (predratnog) političara i biznismena.

Proces pravne zaštite

Naime, dio članova (sad već bivših, op.a.) DNZ-a već izvjesno vrijeme (od puštanja Fikreta Abdića iz hrvatskog zatvora) stvara jednu novu struju unutar DNZ-a koja radi mimo vladajuće strukture stranke, čiji je aktuelni predsjednikRifat Dolić. Dolić je, da podsjetimo i na to, još na jesen prošle godine navodio kako Abdićevi žele, djelovanjem, narod vratiti u rovove.

„DNZ BiH će nastaviti proces utvrđivanja odgovornosti za kršenje Statuta DNZ BiH, intenzivirati proces pravne zaštite Stranke i priprema za održavanje Kongresa, kako bi se stvorili uslovi za konsolidaciju i pripremu Stranke za predstojeće izbore 2014.“, obavijestili su iz DNZ-a.

Abdić-Jelenović danas nije odgovarala na naše pozive, a, uz nju, iz stranke su isključeni i Fikret Bašić, Jasmin Abdić, Enver Munjaković, Rasim Kantarević, Ibrahim Mujić, Edina Abdić-Pleho, Hajrudin Okanović, Mirsada Veljačić, Asmira Velić, Muharem Ćerimović, Edin Kekić, Veldina Alibegić, Aida Alibegić-Delić, Miodrag Knežević i Emina Keserović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak