Vekarić: Srbijansko tužilaštvo neće javno polemisati

Radiosarajevo.ba
Vekarić: Srbijansko tužilaštvo neće javno polemisati

Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine neće se upuštati u bilo kakve javne polemike i spekulacije u vezi sa slučajem bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beču gdje je uhapšen po potjernici Srbije, rekao je Srni zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Nećemo se upuštati u diskusije ili ulaziti u javne polemike i bilo kakve spekulacije o tom predmetu. Donijećemo tužilačku odluku kada dobijemo dokumentaciju od austrijskog suda i izjasniti se u zakonom predviđenom roku", naveo je Vekarić.

On je rekao da za 14 dana, koliko traje ekstradicioni pritvor Divjaku, Srbija ima rok da se izjasni o ekstradiciji, prenosi Srna.

Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo da je obaviješteno o hapšenju Divjaka i da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

MUP Srbije saopštio je da je Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne potjernice zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.  

Halilagić Interpol ništa ne zna

Podsjetimo, general Divjak nije uhapšen po crvenoj Interpolovoj potjernici. "U evidencijama koje postoje u Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Interpolu, ne postoji evidentirana potjernica na ime generala Divijaka“, kazao je Srđan Arnaut iz Ministarstva pravde BiH.

Arnaut dodaje da postoji mogućnost da je riječ o difuznoj potjernici, pojasnivši da su to „bilateralne potjernice gdje jedna država pošalje zahtjev drugoj državi, u ovoj slučaju Republika Srbija Austriji“.

"Za takvu vrstu potjernica, difuznih, BiH ne može znati. U tom slučaju postupak i odlučivanje po takvoj potjernici je regulisano bilateralnim ugovorom između dvije zemlje, Srbije i Austrije", kazao je Arnaut.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak