Vekarić: 'Raspisivanje Interpolove potjernice nanijelo štetu slučaju Orić'

Radiosarajevo.ba
Vekarić: 'Raspisivanje Interpolove potjernice nanijelo štetu slučaju Orić'

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da ga ne raduje što je podatak o raspisivanju Interpolove tjeralice za ratnim zapovjednikom nekadašnje Armije BiH Naserom Orićem izašao u javnost, jer je kako kaže, bilo prilike da dođe u Srbiju i bude dostupan pravosudnim organima.

"Ovako, napravljena je velika šteta i ostaje samo da se s kolegama iz BiH nastave razgovori o ovom slučaju", rekao je Vekarić za RTS, javlja Tanjug.

Vekarić je naveo da je Orić dolazio u Srbiju i da je informacija o zahtjevu za raspisivanje Interpolove tjeralice zbog ratnog zločina samo nanijela štetu u ovom slučaju.

"Ne raduje što je ovo izašlo u javnost, on je imao komunikaciju u Srbiji i bilo je šanse da dođe i bude dostupan pravosudnim organima. Ovako, u predfazi, prije crvene tjeralice, izašlo je u javnost i samo je nanijelo štetu", rekao je Vekarić .

Prema njegovim riječima, Orić je u Srbiji komunicirao s ljudima koji su bili predmet interesa u potrazi za Ratkom Mladićem.

"Ne mogu analizirati gdje je procurilo, ali djelomično znamo štetu predmeta. Napravljena je međunarodna turbulencija, imate predsjednika koji prima Nasera Orića u svom uredu", istaknuo je Vekarić.

On je istaknuo da postoji službeni odgovor direkcije koja se bavi tjeralicama da on ne može biti izručen Srbiji, kao i da sada ostaje mogućnost, na temelju Protokola o suradnji s BiH, da se s tamošnjim kolegama nastave razgovori o ovom slučaju.

Ono što se službeno može reći jeste da je moguće razgovarati o ustupanju dokaza bosanskoj strani, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH upotrijebiti te dokaze, istaknuo je Vekarić.

Srbijansko tužiteljstvo priopćilo je prošlog tjedna da vodi istragu o ubojstvu civila srpske nacionalnosti za koje se sumnjiče Orić i još četvorica njegovih suradnika.

Komentirajući saznanje da se nekoliko policajaca iz Srbije sumnjiči za sudjelovanje u otmici u Štrpcima, Vekarić kaže da je očito da su oni koji su imali zadatak da štite, ustvari pomagali da se otmica putnika iz vlaka izvrši.

"Putnici su legitimirani i na neki način vršena je trijaža, ko ima kakvo prezime i ime, a nakon toga nije zaustaljen voz, nije urađen uviđaj, nisu saslušani popisani svjedoci, za to neko mora odgovarati", istaknuo je Vekarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak