Većina građana podržava eurosankcije za političare

Radiosarajevo.ba
Većina građana podržava eurosankcije za političare


Uvođenje sankcija bosanskohercegovačkim političarima od strane Evropske unije uglavnom podržava većina građana BiH, malo više njih u Federaciji nego li u Republici Srpskoj.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela agencija Prime Communications, a za portal Frontal.ba, uvođenje sankcija domaćim političarima koji koče približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u potpunosti biu podržalo 54,2% ispitanika, ali treba imati na umu da je taj stepen podrške različitog intenziteta.

Ovom se protivi 20,4% građana Bosne I Hercegovine, dok je 13,5% odbilo da odgovori na ovo pitanje.

U Republici Srpskoj kažnjavanje domaćih političara koji stoje na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, podržalo bi 49,1% građana, dok je ta podrška u Federaciji BiH 59,5%.

Također, u Republici Srpskoj nalazimo i veće protivljenje ovim aktivnostima Evropske unije (29,8%), dok se u Federaciji BiH protivi 11% građana.

Ukupno je ispitano 1.200 ispitanika (600 iz Federacije BiH i 600 iz Republike Srpske) tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška ± 3%).

Istraživanje je realizovano od 25. marta do 03. aprila 2010. godine.

Podsjetimo, sankcije Evropske unije uvelo je Vijeće Evropske unije na nedavno održanom sastanku. Podrazumijevaju zabranu putovanja u zemlje Evropske unije, zamrzavanje imovine ili bankovnih računa u zemljama Evropske unije, a sve to se može odnositi i na članove porodice kažnjenog političara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak