Već godinu dana bez viza putujemo po Evropi

Radiosarajevo.ba
Već godinu dana bez viza putujemo po Evropi


Odlukom Vijeća ministara Evropske unije, građanima Bosne i Hercegovine omogućeno je da od 15. decembra 2010. godine u zemlje Schengen zone mogu putovati bez viza.

Jedna je to od rijetkih političkih odluka koja je u posljednjih par godina mogla obradovati građane Bosne i Hercegovine, te smanjiti osjećaj drugorazrednosti i odbačenosti unutar evropske porodice.

Jedini uslov za ulazak u jednu od 28 zemalja schengenskog područja bez vize je taj da građani Bosne i Hercegovine moraju imati biometrijski pasoš.

Bezvizni režim: Uputstvo za upotrebu

"Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše susjede i prijatelje. Današnju pobjedu administracije ove dvije zemlje vidimo kao značajan akt europeizacije ova dva društva i podrške pro-europskim snagama", kazao je tada Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu prilikom današnja odluke.

Boravak unutar zemalja Schengen zone ograničen je na 90 dana u šest mjeseci, a za svaki dan građani će morati osigurati i određenu sumu novca.

Bezviznim režimom određena su turistička, privatna putovanja i druge vrste putovanja zbog poslovnog angažmana za koji nije potrebna radna dozvola (kurs jezika, naučno gostovanje...).

U tekst odluke o viznoj liberalizaciji je ugrađen i mehanizam monitoringa koji će pratiti provedbu procesa vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana.

Bezvizni režim apsolutno nije ugrožen

Bezvizni režim ne znači mogućnost zaposlenja na teritoriji Evropske unije. Ukoliko nadležne službe pronađu onoga koji radi „na crno“, mogu mu izreći zabranu ulaska na teritorij Schengena u trajanju od pet do deset godina.

Međutim, Ministri unutrašnjih poslova EU jučer su na sastanku u Briselu donijeli odluku o novim pravilima koja će omogućiti zemljma članicama da brže uvedu vizni režim putnicima sa zapadnog Balkana u slučaju iznenadnog priliva migranata, a da li će se ova odluka ticati i bh. građana ostaje da se vidi.

Nova pravila EU za vizni režim

Uvođenjem bezviznog režima za BiH, građanima naše zemlje osiguran je ulazak bez viza u Švicarsku i Norvešku, iako one nisu članice Evropske unije, te Rumuniju, Bugarsku i Kipar koje nisu članice Schengen zone.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak