Važnost Regionalne škole za javnu upravu

Radiosarajevo.ba
Važnost Regionalne škole za javnu upravu


Sastanak  Upravnog odbora na ministarskom nivou Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) održan je danas u Sarajevu.

Učesnici sastanka bili su Bariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine, Arben Ristani, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije, Arsen Bauk, ministar uprave Hrvatske, Ivo Ivanovski, ministar za informatičko društvo i upravu Makedonije, Svetlana Vuković, predstavnica Vlade Crne Gore i Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave Srbije. Sastanku je prisustvovao i Gerhard Schumann-Hitzler, direktor IPA strategije i Direkcije za regionalnu saradnju pri Evropskoj komisiji.

U svom uvodnom obraćanju Bariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine osvrnuo se i na pitanje učlanjenja Kosova* u ReSPA-u.

“Odluka o učlanjenju Kosova u Regionalnu škole za javnu upravu (ReSPA) treba biti  jednoglasno prihvaćena i moj prijedlog je da to pitanje koje je jedna od tački dnevnog reda ostavimo za naredni period kao jedno od ciljeva Regionalne škole za javnu upravu. Volja za učlanjenje Kosova od strane Upravnog odbora na ministarskom nivou postoji i prijedlog je da to pitanje riješimo u periodu koji je ispred nas”, rekao je Bariša Čolak, Ministar pravde BiH.

Na sastanku je istaknuto da je vizija ReSPA-e da postane centar za izvsrnost u učenju što je jedan od strateških razvojnih ciljeva. Pored toga ciljevi ReSPA-e su uspostavljanje saradnje sa međunarodnim projektima i organizacijama i uspostavljanje resursnog centra koji će biti od koristi svim partnerima koji su zainteresovani za ovo područje djelovanja u regiji

“Naše iskustvo i zajedničko učenje, razmjena kapaciteta i iskustva ima veliki uticaj na regionalnu stabilnost. Vjerujemo da naše djelovanje daje dodatnu vrijednost državnim službama i institucijama, a dodatno ćemo raditi na povećanju kapaciteta svih zemalja u regiji na našem zajedničkom putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Suad Musić, direktor ReSPA-e.

Ivo Ivanovski, ministar za informatičko društvo i upravu Makedonije, istakao je u raspravi da će uvođenje online obuka i platformi dodatno omogućiti da se uključi veći broj učesnika da sudjeluju u ReSPA programu, saopšteno je iz ReSPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak