Vasković: Bakir je pustio snimak da mi se osveti

Radiosarajevo.ba
Vasković: Bakir je pustio snimak da mi se osveti

Snimak Slobodana Vaskovića u Srebrenici 12. jula 1995. godine, kada neprofesionalno i nečasno tjera Abdulaha Purkovića da daje lažnu izjavu, u javnost je tek sada pustio - Bakir Hadžiomerović!?

Ne da mislim, siguran sam 100 posto

"Snimak je postavo Bakir Hadžiomerović, moj dosadašnji urednik. Petnaest dana prije znao sam za to, ali nisam to mogao spriječiti", kaže Vasković.
 
Tako barem tvrdi sam Slobodan Vasković. Gostujući danas u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića na TV1, Vasković tvrdi da je Hadžiomerović znao za snimak i da ga je on pustio u javnost.

Vasković, laži o Srebrenici i posljednja slika Avde Palića
 
Pustio ga je sada u javnost, tvrdi Vasković, jer je od odlučio prestati raditi za "60 minuta" zbog neslaganja sa nekim posljednjim odlukama.

Vasković je i e-mailova predočio u emisiji da je 15. marta ove godine dao otkaz i prestao raditi za "60 minuta". Hadžiomerović je tvrdio da su on, kao urednik, i Uprava FTV-a otkazali saradnju.

Neka Dodik postane Mićo

Do prvih sukoba u "60 minuta" između Vaskovića i Hadžiomerovića dolazi kada je u javnost isplivala afera "Reket" i kada je Vasković od Hadžiomerovića tražio da ne brani Damira Hadžića i Zlatka Lagumdžiju.
 
Vasković tvrdi da je Hadžiomerović tražio od njega da prestane sa teškim optužbama na račun Milorada Dodika, s čim se Vasković nije složio.

"Stvari sukobi počinju 3. oktobra. "On me je nazvao pred ponoć, kada se znalo da su pobijedili SDP i SNSD. U tom telefonskom razgovoru mi je rekao da mi sada trebamo da promijenimo svoju politiku prema gospodinu Dodiku, jer je on postao predsjednik Republike Srpske i tako dalje... Rekao sam mu 'Stani čovječe, kako ćemo ljudima objasniti šta se dešavalo i o čemu smo pričali u protekle tri godine", kaže Vasković.

Revijalna emisija

"Nisam htio da se povinujem jednom jednomulju, neću ni drugom. (...) Bakir je htio da me udavi tuđim rukama i da ispadne on kao žrtva, i kao sudija, koji mi daje posljednji udarac", kaže Vasković.

Vasković je tada dao "prvi otkaz" i to direktoru FTV-a Džemalu Šabiću, jer "nisam htio da mi Milorad Dodik preko noći postane Mićo".

Ipak se Vasković vratio u emisiju ali je tražio da se i izvještava i o kriminalu u Federaciji.
 
"Samo sam ja izvještavao o kriminalu, a kada je Federacija u pitanju, novinari '60 minuta' su se bavili politikom", kaže Vasković.
 
Kasnije, 20. februara održan je sastanak redakcije na kojem je dogovoreno da "se niko ne štedi, kao i prošle sezone". 
 
"Dva dana poslije, u ponoć dobivam poruku da će iduća emisija '60 minuta' biti revijalnog karaktera i da više nema teških tema. Ja sam bio potpuno van sebe. U neko doba noći, on, de facto, i meni i Avdi [Avdiću] i Damiru [Kaletoviću] kaže vi više niste pripadnici magazina '60 minuta'", kazao je Vasković.

"On se sada predstavlja kao žrtva, a mene kamenuju u Hercegovini, Avdu Avdića napadnu u Gluhoj Bukovici... A Bakira čuva policija", kaže Vasković.


Snimak Vaskovića u Srebrenici objavljen je na stranici Plbih.org [Patriotska liga].

"Znao sam da postoje snimci. Neki su ranije bili na Youtube, neki u filmovima. (...) Ja sam vidio ovaj snimak sada, nakon toliko godina, prije par dana", kaže Vasković.

Kaže da će sigurno nazvati Abdulaha Purkovića, možda čak i otići do njega, te mu se iskreno izviniti.

Dodaje, također, da on nije posljednji fotografisao Avdu Palića, nego da je te fotografije kupio od novinara koji je tada radio u Nezavisnim, ali ih nije smio tamo objaviti, te da ih objavio u Patriotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak