Varšava: Obama večera sa 20 lidera

Radiosarajevo.ba
Varšava: Obama večera sa 20 lidera

Dvadeset šefova država i vlada iz centralne i istočne Evrope susrest će su petak navečer u Varšavi s predsjednikom Barackom Obamom, koji će u Poljskoj imati posljednju etapu turneje po Evropi, saopćilo je poljsko predsjedništvo.

Na radnoj večeri koju priređuje poljski predsjednik Bronislaw Komorowski lideri će razgovarati o demokratskim promjenama koje su se u posljednjih 20 godina dogodile u regionu, izjavio je Roman Kuzniar, savjetnik predsjednika Komorowskog.

"Predsjednici će američkom predsjedniku Obami iznijeti svoja razmišljanja o pitanju "šta centralna Evropa i Amerika mogu zajedno učiniti za sjevernu Afriku", izjavio je Kuzniar poljskoj agenciji PAP.

Jedan zvaničnik Bijele kuće kazao je prošle sedmice u Washingtonu da su za ovu ideju inspiracija bile neke mjere okrunjene uspjehom u istočnoj Evropi", nakon pada željezne zavjese. On je dodao da bi Tunis i Egipat mogli prvi imati koristi od ove inicijative.

"Nadamo se da će i druge demokratske tranzicije uslijediti narednih godina", objasnio je on.

Među zvanicama samita u Varšavi su njemčaki, austrijski i italijanski predsjednici, predsjednici baltičkih i balkanskih zemalja.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je odbio poziv zbog očekivanog prisisustva presjednika Kosova Atifeta Jahjage, objavili su srbijanski mediji.

"Do sada je 75 zemalja priznalo Kosovo, među kojim je većina članica Evropske unije. Poljska priznaje Kosovo pa nije bilo razloga da ga ne pozove", objasnio je šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak