Vanredna sjednica Federalnog parlamenta o boračkim zakonima

Radiosarajevo.ba
Vanredna sjednica Federalnog parlamenta o boračkim zakonima
Detalj s jednog od mnogobrojnih protesta boračkih udruženja (Foto: radiosarajevo.ba)

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o setu boračkih zakona i Zakonu o načinu uštede nije počela u 10 sati kako je zakazano. Očekuje se da će sjednica početi popodne, a da će u međuvremenu odgovarajuća parlamentarna tijela razmotriti prijedloge koje je uputila Vlada.

Naime, Vlada FBiH utvrdila je sinoć set zakonskih rješenja neophodnih za ispunjavanje uvjeta iz kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Entitetski premijer Mustafa Mujezinović smatra da su ispunjeni zahtjevi svih grupa, te da su pronađena kompromisna rješenja.

Skupina organizacija demobiliziranih boraca najavljivala je „opštu blokadu“ Federacije BiH ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, koji se svode na poravnavanje koeficijenta socijalnih primanja u skladu sa stopom inflacije te neuvođenje imovinskog cenzusa za korisnike prava po osnovu tzv. „boračkih zakona“.

Zakon o uštedama jučer je promptno povučen s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma pod pritiskom nekoliko stotina okupljenih radnika kojima je Federacija BiH poslodavac, odnosno koji rade u javnim institucijama i službama.

Vlada Federacije BiH jučer je, uzimajući u obzir zahtjeve boraca, invalida i njenih uposlenika usvojila izmjene Zakona o budžetima FBiH. Izmjenama je regulirano je da će se budžetska sredstva za bruto plaće i naknade doznačavati korisnicima na osnovu aranžmana s MMF-om i Zakona o načinu ostvarivanja ušteda.

Gostujući sinoć u Dnevniku 2 Federalne televizije predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamenta FBiH Safet Softić istakao je zadovoljstvo što je Federalna vlada uputila nove prijedloge neophodnih zakonskih rješenja.

Novi set izmjena za MMF spornih zakona trebao bi, po svemu sudeći, zadovoljiti i MMF i Federalnu vladu i socijalne kategorije na koje se zakoni odnose.

Međutim, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić u izjavi za medije je jutros izrazio bojazan da Vlada nije u potpunosti uvažila njihove uslove.

"Vladi smo uputili akt kojim prihvaćamo i cenzus i koeficijent za obračun te da nam se osnovica uskladi s koeficijentom inflacije iz prethodne godine ali samo pod uslovom da to jednako bude primijenjeno za sve budžetske korisnike u FBiH", rekao je Redžić.

On je najavio žestoke proteste ratnih vojnih invalida u koliko Vlada FBiH zaista ne udovolji njihovim uslovima.

Više informacija tokom dana

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak