Valentin Inzko: Ojačajte duh patriotizma

Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko: Ojačajte duh patriotizma

Valentin Inzko u intervjuu Beti ocijenio je da je "sporost kojom se stvari u BiH rješavaju, čak i kada su u pitanju neke čisto tehničke stvari", najveći problem koji BiH ne dozvoljava napredak.

"Koliko već mjeseci BiH nema čelnog čovjeka Direkcije za evropske integracije, na primjer? Zašto BiH kasni sa štampanjem biometrijskih pasoša? Sve su to nepotrebna odgađanja i gubljenje vremena", izjavio je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko (Inzko) u intervjuu Beti.

On je istakao i da se bosansko-hercegovačka ekonomija mora što prije modernizovati i pripremiti za svjetsku tržišnu utakmicu, ali da se najprije uklanjanjem administrativnih i drugih prepreka treba dati prilika neiskorištenim talentima i izvrsnim stručnjacima da "svojim snagama i svojim znanjem pomognu ekonomskom oporavku BiH".

BiH je zacrtala svoj put prema EU, činom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Incko i dodao da je preostalo "još samo da usvoji zakonska rješenja za sve glavne oblasti, a koja već postoje na evropskom nivou".

Upitan, da li je BiH spremna za zatvaranje OHR, visoki predstavnik je rekao da će o tome odlučiti Vijeće za provedbu mira (PIC) u skladu sa vlastitim procjenama.

"Ta je odluka u rukama PIC, a ne u rukama političara u BiH. Ja mislim da treba prestati sa spekulacijama na tu temu i koncentrisati se na posao koji moramo uraditi", rekao je Incko. On smatra da u BiH, ni nakon povlačenja OHR, ali smanjenja broja stranih vojnika "ne postoji realna mogućnost novog sukoba, jer nikome više nije do toga".

"No, međunarodna zajednica pomno prati situaciju i spremna bi bila reagovati. U to ne treba sumnjati. Danas je potrebno da se svi okrenu budućnosti a ne prošlosti koja treba da se poštuje. BiH ima novi prioritet, a to je EU, jer je to garancija za stabilnost, slobodu kretanja, investicije, blagostanje i normalan život", naglasio je visoki predstavnik.

Incko je ocjenio je da u BiH treba da ojača duh patriotizma, te da je "veoma važan lični osjećaj svakog pojedinca, nešto što ga na neki način određuje".

"Mislim da se ovdje često patriotizam krivo interpretira i iskorištava za neke političke igre", rekao je Incko i istakao da patriotizam ne znači da treba mrziti druge. Prema njegovim riječima, i država mora raditi na tome da podstakne osjećaj patriotizma svojih građana, da budu ponosni na nju, "a to mora raditi tako što će se truditi da okvirno omogući radna mjesta, dobru zdravstvenu zaštitu, dobre škole i fakultete, puteve..."

Ipak, prema njegovoj oceni, BiH je napravila pozitivne pomake početkom pregovora u Prudu o reformama u BiH, rješenjem statusa Brčko Distrikta, početkom popisa državne imovine.

"Politički dijalog i kompromis koji su započeti u Prudu moraju biti nastavljeni. Takođe trebalo bi da budu i prošireni kako bi dobili što širu podršku u Parlamentu i javnosti. Taj proces je veoma važan zato što je to domaći put dogovora i kompromisa", rekao je visoki predstavnik i dodao da je "Evropska unija, kojoj BiH teži, zasnovana na dijalogu i kompromisu".

Visoki predstavnik u BiH je zaključio da je pitanje priključenja BiH Evropskoj uniji u stvari jednostavno: "Ispunite uslove koji su za sve isti. Tako da je sam tempo pridruženja na vama", poručio je Incko i podsjetio da se od BiH očekuje isto što se očekivalo i od drugih zemalja koje su htjele postati članice EU.

Kao pozitivan primjer naveo je Hrvatsku "koja je ovaj proces počela skoro isto kada i BiH, 2000. godine" a koja je mnogo više napredovala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak