Uz Jašarevića, optuženi Fojnica i Ahmetspahić

Radiosarajevo.ba
Uz Jašarevića, optuženi Fojnica i Ahmetspahić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mevlida Jašarevića (1988), Emraha Fojnice (1991) i Muniba Ahmetspahića (1990) za pripremu i izvršenje terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu od 28. oktobra prošle godine.

Jašarević, državljanin Srbije, je optužen da je kao član terorističke grupe počinio teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastraživanja stanovništva ili prisiljavanja vlade druge zemlje, te ugrozio život osobe; tereti se da je nanio veliku štetu Ambasadi SAD u Sarajevu, čime je počinio kazneno djelo.

Optuženi Fojnica i Ahmetspahić – državljani BiH - terete se da su kao članovi terorističke grupe nabavili sredstva te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uvjete za izvršenje kaznenog djela kao i počinili isto.

Optužnicu, koja je proslijeđena Sudu na potvrđivanje, podigao je tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju; Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svjedoka i vještaka, a priloženo je više od 100 materijalnih dokaza

Sila i terorizam

Prema dokumentu, trojac je optužen da su su postali pripadnici organizovane teorističke grupe, koja je organizovana u okviru tzv. Vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da djelovanjem pokažu nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu.

Nezadovoljstvo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, trojac je namjeravao izraziti prema institucijama vlasti u BiH, ali i prema organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH. Plan je bio nasilnim putem i terorističkim aktivnostima uticati na promjenu položaja navedenih zajednica.

Optužnica navodi da su Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić planirali iznuditi ustupke od organa vlasti: zahtijevati da NATO snage napuste Afganistan, prijetiti građanima SAD i Njemačke, te zastrašiti stanovništva i destabilizirati osnovne strukture vlasti.

Trojac je optužen da su kao pripadnici organizovane grupe tokom 2011, odlučili da zajedničkim djelovanjem, a radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu ambasade  izvrše teroristički čin.

Prema saopštenju Tužilaštva, optuženi su nabavili oružje i vojnu opremu, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog čina, međusobno raspodijelivši aktivnosti

U optužnici se navodi, da je optuženi Jašarević, nakon što je snimio DVD oporuku u kojoj objašnjava svoje razloge za ovakav čin, te se oprostio sa obitelji, izvršio teroristički napad na zgradu ambasade SAD u BiH. Pritom je Jašarević, pucajući iz automatske puške u razdoblju od 50 minuta, ispalio sigurno 105 metaka na zgradu, te je tom prilikom pucao i na prostorije gdje se nalaze policijski djelatnici koji osiguravaju navedeni objektat.

Nanijeli štet svim građanima BiH

Podsjeća se da je tada teško ranjen policajac koji je osiguravao zgradu, načinjena je velika materijalna šteta, a navedeni događaj izazvao je ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije i osjećaj ugroženosti u gradu, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj BiH. Ovim je, optužnica je decidna, nanesena šteta svim građanima Bosne i Hercegovine.

Fojnica i Ahmetspahić se terete da su, nakon pripreme i samog napada, na području Gornje Maoče - zajedno sa drugim, njima poznatim osobama - vršili uklanjanje tragova, pokušali ukloniti DVD oporuku, uništavali i sklanjali oružje i vojnu opremu koja je poslije pronađena, saopšteno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak