Uz efikasne vlade, BiH ima budućnost

Radiosarajevo.ba
Uz efikasne vlade, BiH ima budućnost

Predsjedavajući Komisije američkog Kongresa za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Bendžamin Kardin izjavio je večeras da su američki kogresmeni došli u BiH da slušaju, ali i da kažu da SAD dijele budućnost BiH integrisane u evroatlantske institucije, EU i NATO. "To se naravno može dogoditi jedino na način da BiH ima efikasnu vladu, koja će imati poštovanja prema entitetima", smatra je Kardin, koji predvodi delegaciju kongresa SAD u BiH.

On je dodao da je ova posjeta veoma bitna, jer, kako je rekao, BiH predstavlja značajan dio američke strategije i politike.

"To su one poruke koje ste imali priliku da čujete i prilikom nedavne posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena BiH"", rekao je Kardin i dodao da se on i kongresmeni raduju svim budućim sastancima u BiH kojim bi, kako je naveo, mogli da unaprijede ove ciljeve.

Domaćin susreta američki ambasador u BiH Čarls Ingliš rekao je da posjeta delegacije američkog Kongresa predstavlja znak velikog i dubokog interesovanja koje SAD pokazuju prema BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ne smatra da je večerašnji sastanak političkih lidera u BiH sa delegacijom američkog Kongresa uvod u novu seriju razgovora domaćih političara.

"Večeras nije vrijeme za nove inicijative", rekao je Tihić novinarima u Sarajevu pred početak sastanka, koji se održava u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša.

Tihić je dodao da na večerašnjem sastanku očekuje razmjenu mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH, tokom koje će politički lideri iznijeti svoja viđenja izlaska iz aktuelne krize, ali isto tako i saslušati savjete američkih kongresmena.

On je izrazio uvjerenje da će na sastanku biti riječi o ekonomskoj situaciji u BiH i pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom o zaključenju stend-baja aranžmana.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izrazio je uvjerenje da su američki kongresmeni "sigurno osjetljivi na donošenje zakona", zbog čega je izrazio nadu da će podržati napore da institucije BiH, kako je naveo, ne izlaze van pravnog okvira, a što se, prema njegovom mišljenju, često čini.

On je dodao da očekuje podršku u pogledu sprečavanja suspenzije vladavine prava u BiH.

"Ne smijemo ići ispod Dejtona, niti se u pitanje više smije dovoditi kontinuitet države BiH i njene imovine", rekao je Silajdžić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa, jasno treba ukazati da "prudski proces", odnosno proces dogovaranja domaćih političara u BiH, nema alternativu.

"Nametanje bilo kakvih rješenja od bilo koga sa strane ne doprinosi dugoročno održivom rješenju u BiH, tako da je najbolje da svi zajedno obezbjedimo razgovor domaćih političkih aktera, bez obzira na ljutnje ili animozitete. Dakle, u BiH je apsolutno bitan dijalog", rekao je Dodik novinarima pred početak sastanka predstavnika političkih stranaka iz BiH sa delegacijom američkog Kongresa u rezidenciji ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša.

Dodik je pozdravio stavove nekih članova delegacije Kongresa SAD, prema kojima su entiteti u BiH nesporna činjenica.

"To nije sporno ni što se nas tiče, a to smo čuli i od potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu", podvukao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je večerašnji sastanak zgodna prilika za sve učesnike skupa da kažu šta misle o BiH.

On je ponovio da, zajedno sa Dodikom i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, nije uspio da, kako je naveo, u prvom koraku okupi političke lidere u BiH, pa će to pokušati ostvariti u narednih sedam do 10 dana.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je dolazak delegacije američkog Kongresa u Sarajevo, nakon nedavne posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, velika stvar za BiH.

On je dodao da za njega ovaj sastanak nikako nije uvod u nastavak "prudskog procesa", jer, kako je naveo, za njega ne postoji ni Prud, ni politička osmorka u prudskom smislu, pa čak ni prudski smisao.

Večerašnjem sastanku u Sarajevu, osim Tihića, Silajdžića i Lagumdžije, Dodika i Čovića prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak.

Delegacija američkog Kongresa, koju čine predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Bendžamin Kardin i kopredsjedavajući Elsi Hestings, boravi danas i sutra u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Iz Amabasade SAD ranije je najavljeno da će težište razgovora biti na međunarodnoj saradnji i pružanju podrške reformama koje su neophodne da BiH postane članica EU i NATO.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak