Uu

Radiosarajevo.ba
Uu
Ugovor iz Nice – Ugovor o Evropskoj uniji/Maastricht – Univerzalna usluga – Upitnik - Uredba
Ugovor iz Nice
Ugovor iz Nice rezultat je međuvladine konferencije koja je započela sa radom u februaru 2000. godine, a završila u decembru iste godine. Na toj konferenciji se raspravljalo o sastavu i djelovanju institucija Unije nakon budućih talasa proširenja. Stupanjem na snagu Ugovora iz Nice i proširenjem na nove države članice, promijenjen je sastav i način djelovanja Evropskog parlamenta, Vijeća Evropske unije, Evropske komisije, Suda Evropskih zajednica, Revizorskoga suda, Ekonomskog i socijalnog odbora i Odbora regija. Ugovor iz Nice potpisan je 26. februara 2001. godine, a stupio je na snagu 1. februara 2003. godine.

Ugovor o Evropskoj uniji/Maastricht
Ugovor iz Maastrichta ili Ugovor u Evropskoj uniji, potpisan 1992. i ratifikovan 1993. godine, je sporazum kojim su države članice uspostavile su Evropsku uniju i time ujedno označile novu etapu u integraciji nacija Evrope u sve čvršću uniju, u kojoj se odluke donose što je bliže moguće građanima. Ovim Ugovorom postavljeni su ciljevi ekonomske i monetarne unije, jedinstvene valute, zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajedničke odbrambene politike, a zatim i odbrane, uvođenja državljanstva Unije, bliže saradnje u pravosuđu i unutrašnjim poslovima. Ugovorom o Evropskoj uniji, proces evropske integracije je, iz pretežno privredne integracije, prerastao u političku uniju. Ovaj ugovor se stoga smatra jednim od najvažnijih dokumenata evropske integracije.

Univerzalna usluga
Univerzalna usluga je koncept koji su razvile institucije Zajednice, a odnosi se na skup zahtjeva od opšteg interesa, kojima trebaju udovoljiti usluge kao što su telekomunikacije i pošta na cijelom teritoriju Zajednice. Cilj je osigurati da svi korisnici imaju pristup kvalitetnim uslugama po prihvatljivoj cijeni.

Upitnik

Upitnik je dokument koji Evropska komisija upućuje državi koja podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, tokom postupka razmatranja tog zahtjeva. Sastoji se od pitanja iz najrazličitijih područja državnog funkcionisanja u zemlji koja podnosi zahtjev, a odgovore koje ta država pošalje Evropska komisija koristi kao jedan od osnovnih izvora informacija na osnovu kojih donosi odluku o zahtjevu za članstvo.

Uredba
Uredba je uz direktivu najvažniji pravni akt Zajednice koji obavezuje u cjelosti i potpuno je primjenjiva u svim državama članicama. Svrha uredbe je ujednačavanje prava država članica, odnosno zamjena postojećih normi država članica, ako one postoje. Nacionalne norme koje nisu u skladu s uredbom moraju se ukinuti. Uredba se automatizmom ugrađuje u nacionalno zakonodavstvo stupajući na snagu istovremeno i jednako u svim državama članicama EU. Da bi postala primjenjiva, svaka uredba mora biti objavljena u Službenom listu Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak