Usvojeno privremeno finansiranje države

Radiosarajevo.ba
Usvojeno privremeno finansiranje države

Vijeće ministara BiH održalo je danas 163. sjednicu, koja je prekinuta prošle sedmice, nakon čega je održana i 164. sjednica na kojoj su ministar sigurnosti Sadik Ahmetović i Radna grupa za liberalizaciju viznog režima ovlašćeni da upoznaju članove Monitoring tima eksperata zemalja članica EU i Evropske komisije o Akcionom planu i mjerama za sprječavanje ilegalnog ulaska migranata iz BiH u zemlje EU, a koji će biti razmatrani na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH. 

Vijeće ministara BiH je na 163. sjednici donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period oktobar – decembar 2011. godine i zadužilo sve budžetske korisnike da nastavi s uštedama na svim stavkama tekućih rashoda. 

Prema Odluci, privremeno finansiranje institucija BiH od oktobra do decembra ove godine utvrđuje se u iznosu do 341.472.250,00 KM, i na nivou je jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. fiskalnu godinu. U skladu s Odlukom, vanjski dug bit će servisiran prema planovima otplate.

Raspored prihoda po budžetskim korisnicima i vrstama rashoda bit će izvršen na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. godinu, a budžetski korisnici ne mogu započeti kapitalna ulaganja, nove ili proširene programe te aktivnosti dok ne budu odobreni zakonom o budžetu institucija BiH za 2011. godinu.

Za nove institucije formirane u 2010. mjesečni iznos sredstava za finansiranje odobrava Ministarstvo finansija i trezora BiH u skladu s iznosima odobrenih sredstava iz budžetske rezerve za 2010. godinu, uzimajući u obzir potrebe prilagođavanja strukture budžeta realnim okvirima njihovog funkcioniranja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak