Usvojeni budžeti FBiH i RS za 2013. godinu

Radiosarajevo.ba
Usvojeni budžeti FBiH i RS za 2013. godinu

Budžet FBiH za iduću godinu u iznosu od 2,214 milijardi KM konačno je usvojen danas nakon što su ga većinom glasova prihvatili delegati Doma naroda Parlamenta FBiH. Malo nakon toga, Narodna skupština RS-a je po hitnom postupnu usvojila Budžet za 2013. godinu u iznosu od 1,945 milijardi KM, kao i Ekonomsku politiku.

Time je ispunjen rok koji uslovljava drugu tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda s obzirom na to da je budžet FBiH dan ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Zbog standby aranžmana sa MMF-om, osim entiteta, budžet za iduću godinu treba da usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su danas uz budžet usvojili tri amandmana, ista kao u Predstavničkom domu, koja ne mijenjaju okvir budžeta. Radi se o preusmjeravanju četiri miliona KM za kantone, preraspodjeli 358.200 KM za obrazovanje, te skidanju milion KM sa troškova revizije boračkih naknada na tekuću rezervu. Budžetom FBiH je planirano 974,7 miliona KM za tekuće transfere poput invalidnina, boračkih naknada i podsticaja poljoprivredi, 16,8 miliona KM za popis stanovništva, novac za tri letjelice za gašenje požara, te sedam miliona KM za "plavi dizel".

Usvajanju budžeta po hitnom postupku na vanrednoj sjednici Doma naroda prethodilo je dvosatno usvajanje dnevnog reda i nekoliko sati rasprave. Na kraju je budžet usvojen sa 41 glasom "za", sedam suzdržanih i jednim protiv.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da je budžet sa prihodovne strane restriktivno planiran.

Protiv budžeta Srpske glasali su poslanici SDS-a, PDP-a, poslanik PUP-a Ilija Stevančević i SDP-a BiH.

On je rekao da su projekcije prihoda u budžetu za narednu godinu zasnovane na kretanju u ranijem periodu i periodu deset mjeseci 2012. godine, rebalansu budžeta za 2012. godinu, uključujući jednokratne uticaje i procijenjene efekte zakonskih odredaba na pojedinim vrstama prihoda.

"Prijedlogom budžeta za 2013. godinu rashodi za lična primanja smanjeni su za 56,5 miliona u odnosu na ovu i iznose nešto više od 642 miliona KM", rekao je Tegeltija.

On je naglasio da su doznake za socijalnu zaštitu povećane sa 237,8 na 254,8 miliona KM.

"Najveće povećanje u ovoj kategoriji odnosi se na borački dodatak. Predviđeno je da ovogodišnja izdvajanja za borački dodatak budu povećana sa 34,7 miliona na 49,3 miliona KM. Za program socijalnog zbrinjavanja radnika u ovoj godini izdvojeno je deset miliona maraka, a za 2013. planirano je 13 miliona KM", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, blago povećanje predviđeno je za porodične invalidnine, dok su isti iznosi kao i ove godine planirani za odlikovane borce, te civilne i lične invalidnine.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak