Usvojen Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije

Radiosarajevo.ba
Usvojen Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, prenosi Fena.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio predloženi zakon u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje.

Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i ispoštovati GRECO preporuku u vezi s uspostavljanjem posebnog tijela za borbu protiv korupcije.

Ovim zakonom osniva se Agencija čiji je cilj prevencija utjecaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i utjecaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, te svih ostalih oblika utjecaja na društvene vrijednosti, kao i za koordinaciju borbe protiv korupcije.

Nezavisna i samostalna agencija

Predviđeno je da Agencija bude nezavisna i samostalna upravna organizacija, koja za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nadležna komisija Doma naroda prihvatila je više amandmana kojima se definira da direktor Agencije ima dva zamjenika umjesto jednog kako je predloženo te da će sjedište Agencije utvrditi Vijeće ministara BiH u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Jednim od prihvaćenih amandmana predviđeno je da se Komisija za izbor i praćenje rada Agencije sastoji od devet članova: po tri predstavnika iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, dva predstavnika iz akademske zajednice i jedan predstavnik nevladinog sektora, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak