Usvojen budžet za narednu godinu

Radiosarajevo.ba
Usvojen budžet za narednu godinu

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je u oba čitanja Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, prenosi Fena.

Za usvajanje budžeta glasalo je devet delegata, protiv su bila tri i jedan suzdržan. Budžet je usvojen ekspresno u Domu naroda, čak je i Komisija za finansije stojeći održala sjednicu i sve se završilo u roku 30 minuta.

Delegati bošnjačkog naroda iz SDA koji su bili protiv usvajanja budžeta uložili su i 10 amandmana i ni jedan nije usvojen niti se o njima raspravljalo.

Halid Genjac kazao je da su neki očekivali da će delegati iz SDA napustiti sjednicu i tako onemogućiti usvajanje budžeta, ali to se nije desilo, jer budžet je i za SDA veoma važan i ne treba zbog toga da ispaštaju građani.

Mladen Ivanić koji je bio suzdržan prilikom usvajanja budžeta upozorio je da zaduživanje države neće se moći izdržati još mnogo.

"Prošle godine BiH je morala otplatiti 440 miliona KM kredita, a iduće godine to će biti 770 miliona KM. Ako se nastavimo zaduživati ovim tempom za još godinu dana preći ćemo milijardu KM za vraćanje kredita. To će nas dovesti do veoma ružnog scenarija", upozorio je Ivanić.

Bevanda: Predstoji nam štednja

Povodom usvajanja budžeta BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, izjavio je da je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina ima usvojen budžet prije Nove godine.

Dodao je da nema idealnog budžeta, pa je on zadovoljan i ovim što je usvojen.

"Pošto su usvojeni entitetski budžeti ovo je dobra vijest i za njih, jer će moći konzumirati sredstva MMF-a, a i Evropske komisije i to donosi stabilnost. Mislim da je proračun realan jer odražava realno stanje, a pred nama je mnogo veći posao da preberemo svaku proračunsku stavku, svaku instituciju, svako radno mjesto i trošak i da radimo na dodatnim uštedama", izjavio je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak