Usvojen budžet Bosne i Hercegovine za 2012.

Radiosarajevo.ba
Usvojen budžet Bosne i Hercegovine za 2012.

Dom naroda PSBiH usvojio je danas budžet institucija BiH za 2012. u iznosu od 950 miliona KM. Budžet je usvojen s deset glasova za i tri protiv

Kako je i najavljeno, protiv su glasali delegati Doma iz Stranke demokratske akcije. Niti jedan od osam predloženih amandmana SDA nije podržan.

„Usvajanje proračuna je krucijalno i vrlo sam zadovoljan što je danas usvojen. Sada se možemo vratiti obavezama koje nas čekaju“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Fiskalno vijeće nije stranačko

"Mislim da će se uskoro vidjeti, shodno krizi, da je iznos od 750 miliona KM koji je garantiran državi BiH za rad njenih institucija najveća sigurnost za BiH", cijeni Bevanda

Neke stvari su, kazao je on, u posljednje vrijeme netačno iznošene: "Fiskalno vijeće nije stranačko i u njemu učestvuju ljudi po funkciji. Ovo je prvi put da je jednoglasno donesen Fiskalni okvir. Proračun je povećan za 45 miliona KM, a izdvajanja s jedinstvenog računa od indirektnih poreza povećana sa 685 na 750 miliona KM."

No, za SDA upravo ova činjenica stvara zabrinutost. "Ne znam kako će biti prikupljeno 200 miliona KM koji nedostaju. SDA nije željela danas da blokira proces, glasali smo protiv kao što smo i najavili, ali smo pokušali sa skromnim amandmanima da poboljšamo situaciju. No, nije bilo političke volje", kazao je Sulejman Tihić, stranački lider i dopredsjedavajući Doma.

Također, SDA smatra nezakonitim uvođenje sredstava od prodaje kasarne "Maršal Tito" u budžet institucija BiH, a koja su bila namijenjena Kampusu Univerziteta Sarajevo. "Na ovaj način je oštećen Univerzitet i stvoren opasan presedan."

Svi amandmani SDA su odbijeni. Tihić je ponovio da SDA ostaje u vlasti

„Nema razloga da nas se isključi. Sjetite se koliko je puta Stranka za BiH u onoj koaliciji glasala protiv i nikom nije palo na pamet da ih isključuje iz vlasti zbog toga."

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a naglasio je da „BiH, nakon duže vremena, može kazati da ima pravo razmišljati o izgradnji socijalne i ekonomske strategije.“

Čović tvrdi da bez ovog dokumenta koji je danas usvojen to ne bismo mogli.


Sa ranijeg, mostarskog sastanka 'šestorke'

"Uspjeli smo u relativno kratkom vremenu i zahtjevnom političkom ambijentu izvršiti većinu stvari koje smo i dogovorili. Ostala je izmjena Ustava, odnosno, Izbornog zakona radi implementacije presude Suda u Strasburu", rekao je Čović. 

Uvjeren je da će na pregovore na visokom nivou koji će biti održani u Briselu 27. juna delegacija BiH ponijeti i pripremljen dokument koji će garantirati poštivanje presude ovog suda. Kazao je da mu je žao što delegati iz SDA nisu podržali proračun. 

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić očekuje da će se u sljedećem periodu ići u rješavanje preostalih problema, a ne u novu krizu.

'Šestorka je još tu'

Na pitanje
novinara da li još na djelu imamo "šestorku" ili je sada u opciji "petorka" Tadić je istakao da je uvjeren da je "šestorka" još  tu.  "Tu će biti i sutra, a za ostale dane pitajte aktere iz FBiH."

Podsjećamo, ovogodišnji budžet BiH bio je kamen spoticanja između SDA i ostalih pet stranaka koje čine državnu vlast: SDPBiH, SNSD, SDS, HDZBiH i HDZ1990. SDA je bila (i ostala) protiv budžeta, a zbog njihovog stava spekuliralo se kako će ih 'petorka' izbiti iz ministarskih foljeta na nivou države.

Najglasniji u tim zahtjevima bio je SNSD, koji se 'pravdao podrškom SDP-u, koji bi i trebao izbaciti SDA iz Vijeća ministara BiH“, dok su u SDPBiH kasnije 'smekšali', navodeći kako „stranka koja nije spremna na kompromise treba sama da napusti vlast“. Iz SDA su ranije poručili da nemaju namjeru napustiti vlast.

Budžetska kriza BiH odrazila se i na federalnu vlast čije su glavne okosnice SDA i SDP. Ova koalicija, navodno, nije pod upitnikom, a dva stranačka lidera – Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija - ustrajni su kako će Vlada Federacije BiH biti ugrožena samo ukoliko ne bude radila kako treba, a dosadašnji rezultati zadovoljavajući su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak