Ustavni sud RS se proglasio nenadležnim, odbio zahtjev Bošnjaka: Smeta im zaključak o Trgovskoj gori

0
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud RS se proglasio nenadležnim, odbio zahtjev Bošnjaka: Smeta im zaključak o Trgovskoj gori

Ustavni sud RS danas je odbio posljednji zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS o povredi vitalnih nacionalnih interesa i to jer se sud proglasio nenadležnim.

Predmet odlučivanja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Кluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zaključku o usvajanju Informacije o aktivnostima institucija RS i predstavnika iz RS u institucijama BiH u vezi s namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska.

Informacija i zaključak su izglasani na desetoj redovnoj sjednici NSRS održanoj 9. jula 2024. godine.

U Federaciji BiH na snazi novi obračun osnovice za boračke naknade - evo za koliko će biti uvećane

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković je ranije, nakon sjednice Vijeća naroda RS, izjavio za Fenu da ovaj klub nije pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog aktivnosti nadležnih.

"Nije nam bila sporna informacija koju je pripremilo Ministarstvo ekologije RS jer bi odlaganjem otpada bilo ugroženo zdravlje ljudi u BiH, već korištenje sintagme 'zajedničke institucije BiH'. Podsjećam da je Ustavni sud BiH prije dvije godine u apelaciji jasno kazao da bi upotreba takve sintagme pored institucija BiH promijenila smisao i Ustav BiH. Dakle, pored institucija BiH bi postojale neke druge institucije što je za nas Bošnjake, odnosno Klub Bošnjaka koji vežemo svoj identitet za BiH, neprihvatljiva sintagma", naveo je Tabaković.

Klub Bošnjaka želi da, kako je rekao, skrene pažnju i Vladi i NSRS da ne koriste "neustavne riječi". Nažalost, kako navodi, ponovo nije bilo razumijevanja i podrške od predlagača i same NSRS pa Vijeće naroda nije postiglo saglasnost. Kako saglasnost nije postignuta ni na sjednici Zajedničke komisije NSRS i Vijeća naroda, zahtjev Kluba Bošnjaka proslijeđen je na odlučivanje u Ustavni sud RS.

"S obzirom na to da osporeni zaključak nema karakter opšteg akta za čije razmatranje je nadležan Ustavni sud RS, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog interesa ovog suda, Vijeće je utvrdilo da nije nadležno da razmatra predmetni akt, zbog čega nije prihvatilo navedeni zahtjev Кluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS", obrazloženje je Ustavnog suda RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak