Ustavni sud RS odlučio: Dragana Čavka je članica UO RTRS-a iz reda Bošnjaka

33
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud RS odlučio: Dragana Čavka je članica UO RTRS-a iz reda Bošnjaka

Dragana Čavka može da bude kao Bošnjakinja član Upravnog odbora Radio-televizije RS. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS utvrdilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS u vezi sa Draganom Čavkom.

Naime, Klub delegata bošnjačkog naroda je tvrdio da imenovanje Čavke u Upravni odbor RTRS kao pripadnice bošnjačkog naroda predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa tog naroda.

"Podnosilac je istakao da je odlukom, kojom je Dragana Čavka izabrana za člana Upravnog odbora RTRS-a, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer postoji osnovana sumnja da je riječ o manipulaciji prilikom njenog izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti.

Eksplozija u nacionalnom parku u SAD-u: Posjetioci panično bježali

Klub Bošnjaka dalje tvrdi da Ustavom garantovana zaštita prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, ne podrazumijeva samo brojčanu zastupljenost u institucijama vlasti, već i adekvatnu zastupljenost.

"To jeste da nosioci vlasti mogu biti pripadnici određenog konstitutivnog naroda ako su tu pripadnost stekli rođenjem ili se duži niz godina izjašnjavaju kao Bošnjaci, a ne kako određena profesija ili funkcija to zahtijeva", naveli su delegati ovog kluba.

Najnovija informacija: Dragana Čavka nije dobila saglasnost

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS ipak smatra da se navodi Kluba Bošnjaka ne mogu dovesti u vezu sa vitalnim nacionalnim interesima koji su definisani Ustavom RS.

"Iz navoda obrazloženja zahtjeva se ne uočava u čemu se sastoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda da bude adekvatno zastupljen u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, s obzirom na činjenicu da se osporenom odlukom vrši izbor člana Upravnog odbora RTRS-a, koji ima status javnog preduzeća", odlučio je Ustavni sud RS.

Narodna skupština RS izabrala je Draganu Čavku u Upravni odbor RTRS-a ispred reda Bošnjaka. Delegati Kluba bošnjačkog naroda pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da Čavka ne može biti imenovana kao predstavnica ovog naroda, te su tražili da ona dokaže da je Bošnjakinja. Sa njima su u Vijeću naroda bili saglasni i klubovi i Srba i Hrvata, ali ne i Klub ostalih naroda.

Budući da Vijeće naroda RS i Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda nisu postigli saglasnost, imenovanje Čavke je završilo na izjašnjavanju u Ustavnom sudu RS.  

Dragana Čavka je ranije rekla da se na konkursu za člana UO RTRS izjasnila kao Bošnjakinja "jer se tako osjeća".

Bošnjački delegati smatraju da se Čavka izjasnila kao Bošnjakinja "samo zbog konkursa, odnosno funkcije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak