Ustavni sud Federacije - institucija iznad partija!

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud Federacije - institucija iznad partija!


Vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, preciznije, politička većina predstavljena koalicijom koju čine Socijaldemokratska partija BiH i Savez za bolju budućnost – neustavno je vladala od 26. juna ove godine. Tog su datuma, podsjećamo, iz poslaničkih klupa smijenili delegate Zastupničkog doma iz Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava, s kojima je SDP činio većinu koja je formirala vlast nakon izbora 2010.

Ustavni sud zaustavio promjenu federalne vlasti

U međuvremenu, poljoprivrednici u Federaciji počeli su proteste, suša i vatrena stihija napravile su štetu koja se ne može ni procijeniti, kanadera za gašenje požara nema, buktinje gase Turci i Rusi, broj nezaposlenih je u porastu itd.

No, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu smijenjenih čelnika Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP) jučer je ocijenio da je ta sjednica od 26. juna održana mimo Poslovnika Zastupničkog doma čime je povrijeđen federalni Ustav. Fehim Škaljić (SBB), koji je na mjestu predsjedavajućeg 'zamijenio' Zvizdića, potom je izjavio da je Odluku primio te da je otkazao današnju sjednicu Doma, a pozvao Zvizdića i Primorca da se susretnu u kabinetu. Inače, umjesto Primorca, poziciju potpredsjednika preuzeo je Tomo Vidović (SDP).

Ko će snositi odgovornost?

Kriza političke vlasti koja od posljednjih izbora vlada na svim nivoima ove države, nastavit će se tako i u federalnom obimu. Jer, kako je kazao šef Kluba poslanika SDP-a u Zastupničkom domu federalne skupštine Jasenko Selimović, iako su u ovoj stranci legalisti koji poštuju odluku Suda, delegati SDP-a će na narednoj sjednici opet pokrenuti inicijativu za razrješenje rukovodstva Doma. Što će reći, čeka nas nastavak priče o smjeni kadra SDA i HSP-a, potom nove žalbe...


„Ono što želim posebno istaći jeste da je naše opredjeljenje rad pravne države i presuda je neupitna. Mi nju dosljedno i bez ikakvih rezervi sprovodimo. Želimo na taj način pokazati opredijeljenost za izgradnju prava i pravednosti i ne želimo biti ona struktura koja će odluke Ustavnog suda staviti u ladice i držati ih godinama nerealizirane.“

Škaljić i Vidović danas su se obratili javnosti u Sarajevu. U zgradi Federalnog parlamenta Škaljić je obavijestio javnost da je odlučan da sprovede Odluku suda, da je otkazao današnju sjednicu na kojoj se trebalo odlučivati o zakonima koji regulišu uslove za zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Škaljić je u drugom domu i zaustavio proces izglasavanja zakona koje je donio ovaj Zastupnički dom, naložio računovodstvu da se primanja opet promijene.

On je dodao da se Zvizdić i Primorac nisu odazvali njegovom pozivu za sastanak jutros u 10 sati. Škaljić ih je htio obavijestiti o koracima koje je preduzeo, kao i da im preda kabinete predsjednika i dopredsjednika.



Stanko Primorac također je zadovoljan, ali smatra da je ova odluka trebala doći ranije: „Pravni vakuum u protekla dva mjeseca imat će negativne posljedice za stanje u Federaciji.“

S druge strane, u SDA zadovoljno trljaju ruke. Sulejman Tihić je za agenciju Anadolija kazao kako su ovu odluku očekivali, te napominje da se slično činilo i kod promjene vlasti u nekim kantonima u većem bh. entitetu: „Postavlja sepitanje odgovornosti onih koji su to činili, iako su upozoreni da je to suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku. Odgovornost je na njima i zbog štete koja je nastala tokom više zasjedanja, odnosno troškova do kojih je došlo. Treba utvrditi i posljedice zbog usvajanja određenih odluka. To pitanje treba prethodno raspraviti.“

Dodaje Tihić da će SDA tražiti da se utvrdi odgovornost zbog događaja na federalnoj političkoj sceni, a o savezu SDP-SBB ističe: „Treba sačekati i vidjeti šta će te stranke dalje uraditi. Treba vidjeti da li ta tzv. nova parlamentarna većina i dalje postoji, odnosno funkcionira. Moguće da ta većina više neće postojati, a moguće je i da nastavi djelovati. Vidjet ćemo…“.

Senada Ćumurović: Prvi put se radujem izborima

A za portal Radiosarajevo.ba događaje komentira i novinarka Senada Ćumurović, inače pomoćnica generalnog direktora (za razvoj) BHRT-a. Njeno je mišljenje da je odluka Ustavnog suda 'dobrodošla', ne zbog sadržine već zbog činjenice da postoji tijelo koje je jače od Parlamenta i svih političkih (i drugih) tokova koji kolaju tim tijelom. Ipak, naša sagovornica napominje da je odluku možda trebalo donijeti ranije, jer će se negativne posljedice ove posljednje, a neustavne vlasti odraziti na sve koji žive u Federaciji BiH.




Na naše pitanje 'kakav razvoj situacije treba očekivati', ona odgovara:

Prvi put se radujem izborima, pogotovo narednim općim izborima (redovni opći bi trebali biti održani 2014.), mada bi i nakon ovih sljedećih, lokalnih, situacija trebala biti 'bistrija', barem u smislu bolje definisane političke volje. Volja građana ovaj put bi trebala također biti jasnija.

No, ovdje ću dodati da je u BiH rijetkost pronaći vezu između volje građana i realnih političkih odluka. (...) Jer, istina je da su i na prošlim izborima građani htjeli promjene, ali vodeće stranke nisu pokazale da su spremne za stvarnu promjenu bh. društva.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak