Ustavni amandmani i nepoklapanje srpsko-hrvatskih stajališta

Radiosarajevo.ba
Ustavni amandmani i nepoklapanje srpsko-hrvatskih stajališta

Za danas, 21. januara, najavljena je zajednička sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Na njoj će se naći formalno šest, a praktično tri prijedloga amandmana II i amandmana III na Ustav Bosne i Hercegovine,. Naime, prijedlozi “a) Ljubić, Lozančić, Vranki i Franjičević” i “b) Čović, Krišto, Raguž” su identični; kao i “c) Tadić” i “d) Živković”, te “e) Tihić, Genjac, Kapetanović” i “f) Sarajlić”).

Zajednička sjednica Parlamenta BiH o amandmanima na Ustav BiH

 

Dakle, praktično govorimo o tri prijedloga: HDZ BiH-HDZ 1990, SNSD-SDS i SDA. O prijedlozima će se glasati prema predloženom dnevnom redu. Za slučaj kada ne bi bilo pozivanja na vitalni interes konstitutivnog naroda, očekivalo bi se da se o svim prijedlozima zastupnici i delegati izjasne u toku sutrašnjeg dana.

Prijedlog HDZ BiH-HDZ 1990 predviđa indirektni izbor članova Predsjedništva BiH kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Prijedlog je to koji bi vrlo vjerovatno mogli podržati zastupnici SDA, SDP-a i SBB-a, ali će ga oboriti zastupnici iz RS, koji su izričiti oko direktnog izbora. Također, ni prijedlog za Dom naroda, ne bi odgovarao RS-u zbog pomjeranja izbora delegata iz NSRS u Vijeće naroda RS-a. Dakle, prijedlog bi mogle podržati stranke iz Federacije, ukljujuči bošnjačke i hrvatske delegate.

Prijedlog SNSD-SDS Dom naroda samo formalno proširuje za 3 delegata iz reda Ostalih, ali tu ne mijenja ništa suštinski. S druge strane u Predsjedništvu samo uklanja etničku nominaciju, te uvodi izbor “2 iz Federacije i 1 iz RS-a”, bez obzira na etničku pripadnost. Ovaj prijedlog bi teoretski trebao imati podršku stranaka iz RS-a, te bošnjačkih delegata iz Federacije. U teoriji, ukoliko se ne bi utvrdio 'vitalni interes', ovakav bi prijedlog mogao proći oba doma, uz uslov da delegati HDZ BiH i HDZ 1990 budu prisutni na sjednici Doma naroda (bez njih nema kvoruma). U praksi, teško je očekivati da će SNSD na tom nivou 'izdati' saveznika HDZ BiH.

Prijedlog SDA je kombinacija 'nepovoljnih rješenja' za hrvatske i srpske delegate, te uključuje Dom naroda po mjeri HDZ-ovog prijedloga i izbor članova Predsjedništva po mjeri prijedloga iz RS-a. Logično je očekivati da će hrvatski i srpski delegati u Domu naroda glasati protiv, a prije toga će to pitanje zatvoriti zastupnici iz RS na Predstavničkom domu.

Na kraju dana, zastupnici SBB-a, SDP-a i SDA, biće oni koji su podržali sve ponuđene prijedloge. Zastupnici HDZ BiH-HDZ 1990, kao i SDS-SNSD-a, biće oni koji su odbili sve prijedloge koji nisu došli od njih samih. U toj poziciji, ako uzmemo u obzir da će se Dom naroda uraditi bez prevelikih očekivanja po minimalističkom principu SNSD-SDS-ovog prijedloga, borba oko Predsjedništva BiH bi se morala prebaciti sa stola Federacije na stol pregovora hrvatskih i srpskih stranaka: Ili “2 iz Federacije, 1 iz RS-a” bez dodatnih uslova, područja i jedinica (SNSD-SDS) ili posredni izbor sva tri člana Predsjedništva (HDZ BiH-HDZ 1990). Naime, SBB, SDP i SDA bi mogli prihvatiti oba modela. Na ostalim je da se dalje dogovaraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak