Ustavne promjene moraju biti pokrenute iz BiH

Radiosarajevo.ba
Ustavne promjene moraju biti pokrenute iz BiH

Izmjene Ustava BiH moraju biti pokrenute od onih koji žive u BiH i to u kontekstu zahtjeva EU za priključenjem, zaključak je učesnika konferencije koju je o temi započetih ustavnih reformi u BiH u Vašingtonu organizovao Američki institut za mir, prenosi Srna.

"Promjene ne mogu biti proizvedene od spoljnih aktera", ocijenio je viši analitičar za politiku organizacije "Rend Corporation" Lovor Miller i dodao da učešće stranih diplomata u tome "iskrivljuje cijeli proces".

On je kritikovao pokušaje međunarodne zajednice da po svaku cijenu nametne strukturalne ustavne promjene u BiH, ocijenivši da je za ovaj postupak potreban unutrašnji politički konsenzus snaga u BiH.

Učesnici skupa ocijenili su da suština problema leži u neuspjehu SAD i Evropske unije na razvoju zajedničkog pristupa ustavnim reformama u BiH , piše "Večernji list" izdanje za BiH.

Nekoliko učesnika konferencije izrazilo je vrlo kritički stav prema međunarodnom posredovanju oko još nedefinisanog butmirskog sporazuma.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak