Uspostavljen Registar pedofila u Federaciji BiH: Podaci su tajni i trajni

3
Radiosarajevo.ba
Uspostavljen Registar pedofila u Federaciji BiH: Podaci su tajni i trajni

Federacija BiH u četvrtak, 23. septembra, dobila je Registar pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima.

Federacija BiH dobila je Registar pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima.

Drugi bh. entitet Republika Srpska ima ga od 2018. godine. U Registru u RS, kako je potvrdio entitetski ministar pravosuđa Miloš Bukejlović, sada se nalaze podaci o 247 osuđenih osoba.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Podsjetio je da u tom entitetu zakon za kaznena djela u kojima su žrtve maloljetnici predviđa kazne do 30 godina zatvora, a ne postoji mogućnost otkupa kazne za novac.

Početak primjene registra pedofila dobio je veliki publicitet u BiH nakon što su objavljene informacije da je glumac Muamer Kasumović pravomoćno osuđen zbog spolnog zlostavljanja maloljetnika, no jednogodišnju zatvorsku kaznu nije odslužio, nego ju je otkupio za novac sukladno mogućnostima koje nudi kazneni zakon Federacije BiH.

Taj je slučaj potaknuo inicijativu za zakonske izmjene po kojima bi otkup kazne do godine zatvora bio zabranjen osobama osuđenim za seksualne delikte nad maloljetnicima.

Pravilnik je dio Zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH koji će detaljnije urediti način i vođenje Registra pedofila.

Lana Prlić, koja je taj zakon uputila u parlamentarnu proceduru, kazala je da registar neće biti javan, kao što nije ni javan u ostalim zemljama svijeta koje imaju registar, te da će samo tužiteljstva i ministarstva unutarnjih poslova imati pristup, ali i na opravdan zahtjev i drugi.

Federacija BiH na objavu registra čekala je od 2019, kada je zakon upućen u parlamentarnu proceduru.

Stručnjaci kažu da ovo može biti bitan iskorak u zaštiti djece, ali najavljuju i moguće komplikacije u provođenju ako se ne bude mijenjao i Krivični zakon.

Mona Muratović o slučaju "Moamer Kasumović": 'Lakše mi je bilo kad su mi umirali bliski ljudi'

Za razliku od BiH i Crne Gore, u Sjevernoj Makedoniji ovakav registar je javan, te su podaci dostupni svim zainteresiranim licima, kako u državi Sjeverne Makedonije, tako i van nje. 

Sjeverna Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je ovakav tip registra učinila dostupnim za javnost.

Više o slučaju 'Moamer Kasumović' čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak