Usorac: Blokirat ćemo granične prijelaze

Radiosarajevo.ba
Usorac: Blokirat ćemo granične prijelaze


Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas da poljoprivrednici neće odustati od najavljenih protesta ako institucije BiH ne budu dosljedno primjenjivale potpisane sporazume o zaštiti domaće proizvodnje.

Usorac je nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom novinarima rekao da poljoprivrednici, između ostalog, traže dobijanje izvoznih brojeva, kao i uvođenje plavog dizela.

"Od Vijeća ministara zahtijevamo izjednačavanje vancarinskih taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda sa Srbijom i Hrvatskom, nabavku plavog dizela, te uvođenje izvoznih brojeva kako bi se nakon ulaska Hrvatske u EU mogao nastaviti izvoz mlijeka. U protivnom, blokirat ćemo granične prijelaze", poručio je Usorac.

Po njegovim riječima, neizdavanje izvoznih brojeva blokiralo bi izvoz i stvorilo višak od 50 miliona litara mlijeka.

Velike posljedice suše

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su posljedice suše tolike da ih je nemoguće u cijelosti materijalno nadoknaditi, ali je poručio će Vlada RS "u okviru svojih mogućnosti učiniti sve da posljedice suše djelimično ublaži i pomogne poljoprivrednicima da sačuvaju proizvodnju i pripreme se za jesenju sjetvu".

On je zadužio entitetsko ministarstvo finansija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u toku sljedeće sedmice s Udruženjem poljoprivrednih proizvođača sačini neophodne akte koje će predložiti Vijeću ministara BiH, kako bi se uvela veća odgovornost u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak