Uskraćivanje IPA sredstava: Bh. priča je nezabilježen slučaj u povijesti EU

Radiosarajevo.ba
Uskraćivanje IPA sredstava: Bh. priča je nezabilježen slučaj u povijesti EU

Evropska unija u svojoj povijesti nije imala zabilježen slučaj da se jednoj zemlji koja je u procesu pristupanja uskraćuju planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa.

Ovo je danas u Sarajevu izjavio u razgovoru s novinarima visoki zvaničnik EU, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan.

Naime, Komitet EU za IPA fondove danas donosi odluku o uskraćivanju 47 miliona eura namijenjenih BiH. Riječ je o projektima podrške za saobraćaj, podršci institucijama na svim nivoima za provođenje Zakona o malom biznisu i projektu nabavke opreme za parlamente. Finansiranje namijenjeno direktnoj dobrobiti građana BiH, preostalih 40 miliona eura, neće biti smanjivano, kao što su slučajevi podrške za izbjegle i trajno raseljene osobe, pitanje socijalne uključenosti u obrazovanje, te Akcioni plan za Rome.

Nešto ranije otkazana su sredstva namijenjena pomoći poljoprivredi i ruralnom razvoju (IPARD), a budući da su dosadašnja iskustva pokazala da su zemlje aspiranti dobijale oko 20 sredstava pretpristupne pomoći upravo za ovu oblast, zvaničnik je upozorio da ovo u budućnosti može biti značajan gubitak za bh. poljoprivrednike.

„Ova poruka je jasan politički signal političarima u BiH da deblokiraju put ka Evropskoj uniji.“

Osim ovih 47 miliona eura, BiH je u opasnosti da izgubi i IPA sredstva za 2014. godinu.

Za sljedeći budžetski period od 2014. do 2020. godine sve zemlje regiona rade na izradi državne strategije, dok je taj proces u BiH u zastoju. Osim toga, uvjet za BiH je i uvođenje efikasnog mehanizma koordinacije, piše novinska agencija Fena.

„U slučaju daljnjih odgađanja, postoji rizik da se izgube sredstva u budućnosti“, upozorio je zvaničnik EU.

Zvaničnik je, također, odbacio tvrdnje da novac iz IPA fondova uglavnom ide samo konsultantima iz EU, jer je oko 40 posto svih ugovora zaključeno s ugovaračima iz BiH. Iz Delegacije EU najavljuju za sutra konferenciju za novinare na kojoj će se detaljno govoriti o odluci koju će Komitet za IPA donijeti danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak