Uskoro hrvatski forum o ustavnom uređenju

Radiosarajevo.ba
Uskoro hrvatski forum o ustavnom uređenju


Predstavnici stranaka u Kiseljaku (Foto: hss-nhi.ba)

Dva dana nakon okončanja hrvatskih predsjedničkih izbora, na kojima je ubjedljivo pobijedio Ivo Josipović, kandidat SDP-a, u Kiseljaku su se u ponedjeljak okupile neke od stranaka potpisnica Kreševske deklaracije.

Hrvati su trenutno nejednakopravni u BiH


Sastanku su prisustvovali Ljiljana Lovrić (HSS-NHI), Dragan Čović (HDZ), Ivan Musa (HKDU), Rudo Vidović (HDZ 1990), te Žarko Pavlović (HSP Đapić – dr. Jurišić). Na sastanku nije bilo predstavnika Narodne stranke Radom za boljitak, koja je, također, potpisnica Kreševske deklaracije.

Sastanak je sazvala predsjednica Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijativa (HSS-NHI), Ljiljana Lovrić, a jedna od glavnih tema bilo je svojevrsno usaglašavanje stavova o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. Shodno tome, Lovrićeva je najavila da će uskoro biti sazvan „hrvatski forum“, koji će se „baviti veoma osjetljivim pitanjima, od položaja Hrvata, koji su trenutno nejednakopravni u BiH, do ustavnih pitanja".

Forum će, prema informacijama koje je portal Radiosarajevo.ba dobio od Zorana Stojanovića, portparola HSS-NHI-a, uključivati ne samo predstavnike političkih stranaka nego i predstavnike akademske zajednice, kulturne radnike, predstavnike religijskih institucija, privrednike, te sve one „koji su bitni u odlučivanju o položaju Hrvata u BiH“.

Konačni oblik i datum Foruma nisu dogovoreni, jer na sastanku u ponedjeljak u Kiseljaku nisu bili prisutni svi predsjednici stranaka potpisnica Deklaracije. Na tom sastanku je pak odlučeno da predstavnici HDZ-a 1990 budu zaduženi za preciziranje teme Foruma, te da se na narednom sastanku „kreševskih“ stranaka dogovore dalji detalji Foruma. Prijedlog HSS-NHI-a za temu Foruma jesu presude iz Strasbourga odnosno obavezne izmjene Ustava i Izbornoga zakona zbog te presude, koja se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH!

Čović: Potrebna većinski hrvatska federalna jedinica

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka u utorak ponovio je svoj stav da je za osiguravanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH neophodno osnivanje „treće federalne jedinice“. Čović je također naglasio da sve hrvatske stranke imaju usaglašen stav o ustavnom uređenju BiH, a po kojem bi ona trebala biti organizirana na federalnom principu. U takvom uređenju, jedna od federalnih jedinica trebala bi biti većinski hrvatska?

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske u intervjuu za „Dnevni avaz“ od srijede ističe da će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH, ali da se neće miješati u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Josipović: Neću nikome u BiH davati recepte

„Uvijek imam dobru volju pomoći BiH, no postoji granica koja kaže: ne miješajmo se u unutarnje poslove susjedne države", stav je trećeg hrvatskog predsjednika, koji je na netom završenim izborima osvojio visokih 60,26 posto glasova.

Josipović dodaje da će podržati svaku soluciju unutarnjeg uređenja BiH koja će poštivati jednakopravnost naroda.

Divković: Teško da će Forum donijeti šta pozitivno

Ukoliko bi se na tom 'savjetovanju' raspravljalo istinski o krucijalnim pitanjima kako Hrvata u BiH tako i drugih njenih građana i građanki, smatrao bih ga vrlo korisnim i poželjnim. No, imajući u vidu trenutne smjernice hrvatske politike u BiH, ne mislim da će s tog 'savjetovanja' proizaći ikakvo pozitivno i opće-humanističko rješenje. Ipak, iznenađujuće je da HDZ, koji se po dosadašnjoj političkoj praksi smatra iskonskim i jedinim predstavnikom cjelokupnog 'hrvatskog korpusa', započinje suradnju sa drugim strankama iz reda hrvatskog naroda, kaže za Radiosarajevo.ba Boris Divković, potpredsjednik Naše stranke.

Divković: Hrvatski forum teško će šta pozitivno donijeti

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak