USK: Vodostaji u kritičnoj fazi

Radiosarajevo.ba
USK: Vodostaji u kritičnoj fazi


Zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko dana došlo je do porasta vodostaja rijeke Une i Sane, njihovih pritoka, te ostalih vodotoka na području Unsko-sanskog kantona, piše RTVUSK.ba.

Što se tiče ispravnosti vode za piće, rezultati ispitivanja biće poznati tek u srijedu, jer se s analizom počelo danas, saznajemo u Zavodu za javno zdravstvo USK. Vodostaj rijeke Une danas je u Bihaću prešao kritičnu tačku od 100 cm kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava popevši se za tri cm više. Ugrožena područja, prema informacijama Civilne zaštite su naselja Ripač, Golubić, Pokoj, Kostela i Velhovo. U Kulen Vakufu vodostaj Une iznosi 260 cm što nije alarmantno, jer prema dosadašnjim iskustvima, do poplava dolazi kada ova brojka pređe 290.

Za sada su poplavljene samo poljoprivredne površine i kako ističu u Civilnoj zaštiti USK, voda još uvijek nigdje nije ugrozila stambene objekte. Peti put ove godine izlila se i rijeka Klokot u istoimenom bihaćkom naselju. Stanovnici Peckovića naviknuti na ovu pojavu snalaze se kako znaju i umiju. Putna komunikacija od jučer u ovom mjestu u potpunosti je prekinuta za dvanaest porodica, a tridesetak kuća odsječeno je od ostatka sela. Problem su djeca koja lađom odlaze u školu isto kao i nekoliko radnika, no ono čega se pribojavaju mještani, jeste starije stanovništvo kojeg bi u slučaju bolesti teško na vrijeme uspjeli prevesti do nepoplavljenog dijela.

I rijeka Sanica se izlila iz korita pa je u općini Ključ poplavila poljoprivredna zemljišta. Glavna karakteristika vremena tokom cijele sedmice prema najavama meteorologa je promjenljivo vrijeme s mogućim padavinama. Uz ovakvo vrijeme samo se možemo nadati da se situacija u poplavljenim područjima neće pogoršati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak