USK uvodi nova pravila: Počela su izdavanja prenosivih registarskih tablica za vozila

0
Radiosarajevo.ba
USK uvodi nova pravila: Počela su izdavanja prenosivih registarskih tablica za vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova na području Unsko-sanskog kantona je po dopuni Pravilnika o registriranju vozila a nakon stupanja na snagu Pravilnika o cijeni dokumenata o vozilima i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, te stvaranja tehničkih uslova od strane Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i objave Uputstva za izdavanje prenosivih tablica na portalu Agencije u prvom kvartalu Septembra 2024. godine, počelo sa primjenom i izdavanje prenosivih tablica za vozila, shodno Pravilniku o registraciji vozila i Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev za izdavanje prenosivih tablica se podnosi Ministarstvu unutrašnjih poslova, putem nadležnih organizacionih jedinica – Odsjeka za administraciju, prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica, koje odobrava korištenje prenosivih registarskih tablica, a iste uz potvrdu o korištenju prenosivih registarskih tablica izdaje pravno ili fizičko lice – preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom, ili prodajom vozila na malo, a kojem je odobreno korištenje prenosivih tablica.

Prenosive tablice koriste se isključivo na teritoriji Bosne i Hercegovine za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, skladištenja, nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja, i izdaju se pravnom ili fizičkom licu preduzetniku koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prijevozom ili prodajom vozila na malo.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Pogan jezik "sumnjivog Srbina"

Prenosive tablice izdaju se najduže na rok od jedne godine.

Za prenosive tablice izdaje se potvrda o registraciji vozila, koja se izdaje na rok od jedne godine, uz uslov da su plaćene propisane obaveze.

Cijena prenosivih registarskih tablica – komad/par iznosi 20,00 KM.

Kantonalna administrativna taksa kojim se odobrava korištenje prenosivih tablica iznosi 10,00 KM. Naknada za izdavanje knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica iznosi 10,00 KM.

Prvi proces izdavanja prenosivih tablica na području Unsko-sanskog kantona izvršio je Odsjek za administraciju Cazin, na osnovu podnešenog zahtjeva pravnog lica sa sjedištem u Gradu Cazinu, a potom su se obratila zahtjevima i pravna lica sa sjedištem na području Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša.

Očekujemo da će predmetne zahtjeve podnijeti i pravna lica sa područja drugih gradova/općina Unsko-sanskog kantona.

Na navedeni način je svim pravnim i fizičkim licima, koja se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo u BiH olakšan posao, a kupcima testiranje i servisiranje kupljenih vozila, piše Krajina.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak