USK: Ni danas nema imena novog mandatara Vlade

Radiosarajevo.ba
USK: Ni danas nema imena novog mandatara Vlade

Predsjedništvo Skupštine Unsko-sanskog kantona (
USK) i predsjednici klubova parlamentarnih stranaka danas su održali još jedan krug konsultacija o izboru mandatara nove Vlade Kantona. 
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a prisustvovali su mu i predstavnici neformalne grupe građana "Bosansko proljeće", te temeljnih boračkih organizacija USK-a. Ni danas, dva dana prije isteka roka, koji je dat za odabir novog mandatara, nije bilo riječi o nikakvim imenima.

Kako Fena piše, skupštinskim poslanicima postavljeni su novi zahtjevi građana, s javne tribine održane u nedjelju, a ukoliko se oni ispune, rečno je da daljnjih protesta neće biti, te će se Skupštini ostaviti prostor za izbor novog mandatara.

Predstavnik „Bosanskog proljeća“ Almir Bašanović kazao je novinarima da ostaju pri svim ranije izrečenim stavovima o imenovanju novog mandatara Vlade.
Osim toga, kako je dodao, građani traže hitno razrješenje Vlade u tehničkom mandatu. Smatraju da ovlasti treba dati nekome od uposlenih u Vladi i ministarstvima da bi se izbjegao pravni vakuum. 

Zatražili su i hitno prebacivanje 160.000 KM predviđenih za skupštinske poslanike za isplatu porodiljskih naknada.
 "Ukidanje "bijelog kruha" i da kompletna Vlada s premijerom na čelu da pismene izjave u kojima ga se odriču i garantiraju da to neće potraživati putem suda", istakao je Bašanović. 

Predstavnici temeljnih boračkih organizacija zatražili su od predstavnika političkih partija da sastave Vladu koja bi bila koncentracijska, gdje bi svi bili što više uključeni.

"Rekli smo da stojimo iza zahtjeva i stavova građana i pripadnika boračkih populacija, a ne iza određenih samoinicijativnih grupacija, koje pokušavaju da podijele borce", kazao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca USK-a Almir Tutić. 

Predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić optimističan je o pitanju prevazilaženja trenutne situacije. Istaknuo je da se izneseni zahtjevi građana mogu u dobroj mjeri ispuniti, ali se mora ići u proceduru. Najava predstavnika Vlade u tehničkom mandatu da će mu do kraja sedmice predati svoje pečate, nije uznemirila Hodžića, koji kaže da to po zakonu nije moguće, dok se Vlada ne razriješi i dok se ne imenuje novi madatar. 

"Niko nije predao ime, imamo naznaka da će to biti za dan-dva, kada će biti održana i sjednica Skupštine", istakao je Hodžić. 

I Stranka demokratske akcije (SDA) zalaže se, kako kaže predsjednik Kantonalnog odbora i skupštinski poslanik Esad Bašagić, da se u što kraćem roku imenuje novi mandatar Vlade da bi prestao tehnički mandat sadašnjeg saziva.

"Vode se intenzivni razgovori s predstavnicima svih političkih partija, kako bi se došlo do kvalitetnog kadra. Ako ne bude nikakvog rješenja, SDA je umjesto anarhije, spremna predložiti cjelokupnu Vladu i mandatara, te preuzeti odgovornost na sebe", istakao je Bašagić. 

Nakon ovog sastanka, predstavnici političkih stranaka nastavili su pregovore o imenu kandidata za mandatara, također iza zatvorenih vrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak