USK-a: Konsultacije za novog mandatara

Radiosarajevo.ba
USK-a: Konsultacije za novog mandatara
 U Bihaću su danas održane prve konsultacije političkih subjekata, koji participiraju u Skupštini Unsko-sanskog kantonao izboru mandatara nove vlade Kantona. 
 
Dogovoren je termin sastanka s predstavnicima neformalne grupe građana "Bosansko proljeće“ i novih konsultacija, a o imenima odnosno, potencijalnim kanditatima za funkciju mandatara, nije se govorilo. 
U Stranci demokratske akcije kažu da će na nivou organa stranke donijeti odluku o tome, ali da je sada bitnije da se obave konsultacije na nivou političkih partija, kako bi se osiguralo 16 glasova. 
 
U Socijaldemokratskoj partiji , kako je rečeno, o kandidatu za mandatara nisu razgovarali, ali stoje na raspolaganju građanima i podržavaju zahtjeve obespravljenih. 
U Demokratskoj fronti negirali su spekulacije o kandidatu iz njihovih redova, te je rečeno da ta stranka neće imati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti. 
 
Podsjetimo, "Bosansko proljeće" traži da do 19. februara Skupština USK-a predloži ime novog mandatara, koji će oformiti vladu eksperata. 
Predstavnici političkih partija svjesni su odgovornosti, koja je stavljena pred njih, te su najavili intenzivne konsultacije, kako unutar stranaka, tako i između klubova. 
U "Bosanskom proljeću“ odlučni su ukoliko do srijede ne bude izabran novi mandatar, da će uslijediti protesti i blokada saobraćajnica na ulazu i izlazu iz grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak