USAID pomaže bh. tužilaštva: Šta je potrebno za kvalitetnu istragu?

Radiosarajevo.ba
USAID pomaže bh. tužilaštva: Šta je potrebno za kvalitetnu istragu?

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini David Barth danas je u Sarajevu odao priznanje i uručio kancelarijski materijal predstavnicima devet tužilaštava koja su uspješno implementirala prvi set administrativnih standarda za tužilaštva u okviru USAID-ovog Projekta za razvoj pravosuđa (JSDP).

Donirana oprema koja je uručena danas vrijedna je 100.000 dolara, a sredstva su izdvojena iz USAID-ovog namjenskog fonda za bolji rad tužilaštva u BiH.  Barth je pojasnio da je JSDP projekt, čiji je prvi set aktivnosti završen danas,  baziran na borbu protiv korupcije.

Istaknuo je da USAID podržava tužilaštva koja kvalitetno obavljaju svoj posao te da će te aktivnosti nastaviti. Dodao je i da je oprema jedan od bitnih segmenata rada tih institucija, odakle je i proizišla ideja donacije uredske opreme.

Barth je izdvojio da su tužilaštva u proteklom periodu pokazala da rade kvalitetno na sprečavanju organiziranog kriminala, ali da 'kaskaju' kada su u pitanju optužbe. Siguran je da će situacija i u tom segmentu biti promijenjena nabolje, pogotovo uz pomoć USAID-ovih sredstava. Zaključio je da je za dobru istragu potrebna saradnja policije, tužilaštava i sudija te dobra volja, a u suprotnom, kaže, ne može se riješiti niti jedan predmet.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milorad Novković je kazao da ova institucija već duže vremena sarađuje s USAID-om, a radi unapređenja rada pravosudnih institucija u BiH s posebnim osvrtom na sva tužilaštva i na saradnju između entitetskih tužilaštava, policije i policijskih agencija.

Predstavnici USAID-a putem JSDP-a osim s VSTV-om sarađuju i s Ministarstvom pravde, sudovima i tužilaštvima, a sve radi promocije nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa i funkcioniranja tri stuba vlasti u BiH.  Iz USAID-a smatraju da je stvaranje kredibilnih, efikasnih i nezavisnih pravosudnih institucija u BiH bitno za jačanje vladavine prava i zaštitu prava građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak