Usaglašen pristup problemu sigurnosti građana

Radiosarajevo.ba
Usaglašen pristup problemu sigurnosti građana

Osvježeno 14. avgusta u 10:20h

Premijer Kantona Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva i načelnici gradskih općina pokrenut će inicjativu za izmjenu pravnih propisa koji se odnose na nelegalno nošenje oružja, tako da zaprijećena kazna bude primjerena i adekvatna.

Ovo je jedan od zaključaka višesatnog sastanka koji je na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena održan u Gradskoj upravi sa premijerom KS-a Besimom Mehmedićem, načelnicima općina Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar i Stari Grad te predstavnikom policijskog komesara Kantona Sarajevo.

Povod sastanku i hitnoj reakciji čelnika Grada i Kantona bio je sinoćnji incident u kojem je ubijen 23-godišnji Amar Mistrić.

"Nakon ubistva Mistrića u pitanje je došao osjećaj sigurnosti građana Sarajeva i ovo je posljednji trenutak da vlast u potpunosti stane iza policije", rekao je gradonačelnik Behmen, prenosi Gradska služba informisanja.

MUP Kantona Sarajevo će, zajedno sa drugim nadležnim kantonalnim, gradskim i općinskim institucijama u narednom periodu intenzivirati mjere na očuvanju javnog reda i mira, naglašeno je na sastanku.

Zaključeno je da će Kanton, Grad i gradske općine zajednički potpomoći osnivanju jedinice za posebne namjene MUP-a KS-a koja treba biti formirana do kraja godine.

"Premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici će što prije obići tzv. neperspektivnu vojnu imovinu na području Kantona Sarajevo, utvrditi koje su najpogodnije lokacije za izgradnju zatvora i zatražiti pomoć federalnog Ministarstva pravde u brzom rješavanju problema zatvora za više od 400 osuđenih kriminalaca koji čekaju izvršenje kazne", kaže se u saopćenju.

Na koncu višesatnog sastanka čija je jedina tema bila sigurnosna situacija u Sarajevu, sugovornici su dogovorili niz mjera koje će na svim nivoima vlasti biti poduzete u narednom vremenskom periodu s ciljem obnove narušene bezbjednosti, građanskog mira i povjerenja u institucije. U okviru tih mjera, MUP KS će zajedno sa drugim nadležnim kantonalnim, gradskim i općinskim institucijama u narednom vremenskom periodu intenzivirati mjere na očuvanju javnog reda i mira.

Dalje, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici su se dogovorili da pokrenu inicijativu za izmjenu pravnih propisa koji se odnose na nelegalno nošenje oružja tako da zaprijećena kazna za nelegalno nošenje oružja bude primjerena i adekvatna.

Treće, Kanton, Grad i gradske Općine zajednički će potpomoći osnivanje jedinice za posebne namjene MUP-a Kantona Sarajevo koja treba biti formirana do kraja godine.

Na koncu, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici će što prije obići takozvanu neperspektivnu vojnu imovinu na području KS, utvrditi koje su najpogodnije lokacije za izgradnju zatvora i zatražiti pomoć federalnog Ministarstva pravde u brzom rješavanju problema zatvora za više od četiri stotine osuđenih kriminalaca koji čekaju izvršenje kazne.

Vezano:
Smrt Amara Mistrića je poraz Sarajeva
Pokret DOSTA!: Koliko još Amara Mistrića
Ubili konobara jer ih nije uslužio?!

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak