Ured OHR-a suočen s besparicom

Radiosarajevo.ba
Ured OHR-a suočen s besparicom

Ured  visokog predstavnika /OHR/ u BiH ima problema sa finansijama, jer neke od zemalja članica Savjeta za provođenje mira /PIK/ nisu uplatile obaveznu tranšu za njen budžet za ovu godinu, koji iznosi oko 14 miliona maraka, piše Dnevni avaz.

Politički direktori članica Savjeta za provedbu mira na prekjučerašnjoj sjednici u Sarajevu pozvali su zemlje neplatiše da daju novac za OHR:

„Podsjećajući na svoj kominike od 7. maja 2002. i 31. jula 2002. godine, Upravni odbor PIK-a potvrđuje da sva rezervisana sredstva za neraspodijeljene i nenaplaćene prihode jesu i ostaju opravdani troškovi OHR-a. Pozivamo sve neplatiše da uplate svoje doprinose“, navodi se na kraju zaključaka PIK-a, čiji članovi smatraju da su „svi troškovi OHR-a“ opravdani.

Prema Dejtonskom sporazumu, sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje PIK. Većinu novca obezbjeđuje Evropska unija - 53 %, SAD 22 %, te Japan 10%.

Novac za finansiranje OHR-a daje i Rusija – četiri odsto, Kanada oko tri odsto, te zemlje članice Organizacije islamske konferencije 2,5 odsto, dok ostale članice PIK-a ukupno daju 5,47 % novca.

Od jula u OHR-u ukupno radi 119 lica i to 18 stranih državljana (od čega tri sa diplomatskim statusom)  i 101 član domaćeg osoblja, od kojih je 100 stalno zaposlenih, a jedno lice je privremeno angažovano.

Portparol OHR-a Eldar Subašić pojasnio je da je rečenica u kominikeu u kojem se neplatiše pozivaju da uplate svoje doprinose interno pitanje zemalja članica PIK-a.

„Ta rečenica navedena je za knjigovodstvene potrebe zemalja koje finansiraju rad OHR-a“, tvrdi Subašić, piše Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak