Upoznajte Portugal

Radiosarajevo.ba
Upoznajte Portugal

Kako je Portugal jedna od riječi koja se svakodnevno čuje u Bosni i Hercegovini povodom odigravanja dvije utakmice baraža između fudbalskih reprezentacija BiH i Portugala, tako je Portugal i zemlja koju vam predstavljamo u okviru našeg magazina Eu.phoria.

Baraž BiH protiv Portugala
Nekad velika kolonijalna sila

Portugal je najzapadnija zemlja evropskog kontinenta i Evropske unije. Od 1986. godine ova zemlja je članica Evropske unije, a bila je i među zemljama osnivačima NATO-a. Ova zemlja, smještena na Iberijskom poluostrvu, ima jednu rijetko zanimljivu povijest, gdje je prešla put od jake kolonijalne sile, preko višedecenijske stagnacije pod desničarskom diktaturom Antonia de Salazara, do ne baš tako utjecajne pozicije u Evropi, Evropskoj uniji i svijetu.

Portugalska moda: Fatima Lopes
Kuhinja Portugala

Kolonijalistička prošlost Portugala ostavila je duboke tragove kako na Portugal tako i na njegove bivše kolonije. Tako je portugalski jezik službeni jezik najveće južnoameričke zemlje - Brazila, a također je i službeni je jezik Angole, Mozambika, Sao Tomea i Principea, Gvineje Bisau i Zelenortske Republike u Africi, te Istočnog Timora u istočnoj Aziji.

Van den Elshout: Imigranti iz portugalskih kolonija
Portugal: Zemlja sunca, vina i fada

Upravo su portugalski naučnici, istraživači i moreplovci jedni od najzaslužnijih za otkrivanje dalekih krajeva planete Zemlje od 15. vijeka naovamo. Vasco de Gama je otkrio put do Indije oko Afrike a Magellan je oplovio svijet.

Portugal je popularna turistička destinacija, kako zbog svoje ugodne tople klime, tako i zbog ljepote i starosti svojih gradova, od kojih su najposjećeniji i najveći prijestolnica Lisabona i Porto.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak