Nakon vrijeđanja bh. novinarki ministar Edin Ramić podržao Dženana Selimbegovića

S. H.
Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović izvrijeđao je bh. novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helač na svom Facebook profilu zbog čega je javnost burno reagirala.

Za novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helač, Selimbegović je napisao da su "polovnjače" na Facebook statusu kojeg je objavio 30. novembra, a potom nakon brojnih reakcija obrisao.

Facebook status kojeg je Selimbegović obrisao

Nakon njegovog statusa reagirala je i novinarka Prašović-Gadžo koja je poslala dopis Predsjedništvu BiH od kojeg je tražila reakciju i sankcioniranje njihovog uposlenika.

Podršku Selimbegoviću dao je i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić na svom Facebook profilu kada je napisao: Nema Dženana često u medijima, ali kad se pojavi to je dominacija potpuna.

Ramić je i pojasnio svoj status.

"Dženan Selimbegović je častan čovjek. Kao dječak je ratovao u uniformi Armije BiH, izgubio roditelje, a sada ga se zbog verbalnog lapsusa pokušava predstaviti kao monstruma, kojeg treba oboriti na pod i iscipelariti. To njegovo dijete gleda. Poznajem čovjeka, ne stojim iza njegove izjave, ali mi smeta haranga koja se provodi nad njime. Uvijek ću, i po cijenu svoje političke štete, stati u zaštitu svojih prijatelja, kada ih se prekomjerno napada. Dženan je povukao izjavu, izvinio se, no nekim to nije bitno. Tu se naravno radi o političkoj kampanji s ciljem da se nanese šteta Predsjedništvu BiH bilo kakvim povodom. Znakovito je da tu kampanju vodi samo jedna novinarka, koja se već dugo povezuje s političkim subjektima kojima je SDA veliki problem za sve u ovoj zemlji", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar Ramić.

Dugogodišnja reporterka i novinarka Arijana Saračević-Helač nije željela komentirati Selimbegovićeve i Ramićeve izjave.

Na cijeli slučaj reagiralo je i Udruženje BH novinari upućujući pismo Sekretarijatu Predsjedništva BiH u kojem traži reakciju povodom istupa Selimbegovića tražeći da generalni sekretar Predsjedništva BiH Boris Buha najozbiljnije razmotri i osudi neprimjereno javno oglašavanje Dženana Selimbegovića.

Iako je Selimbegović na svom profilu kasnije pisao da nije naveo na koje novinarke misli pa potom obrisao i taj post,  iz udruženje BH novinari istakli su kako se u postu koji je Selimbegović objavio na svom Facebook profilu ne navode imena novinarki, ali "su jasno istaknute činjenice o kojem se mediju radi i o kojem intervjuu".

"Sasvim je jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda. Budući da je gospodin Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog Sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo", navodi se u javnom protestu Udruženja iz kojeg su istakli kako se zalažu za slobodu izražavanja, posebno na internetu.

"Ali nikako ne možemo prihvatiti primitivno komentiranje izgleda novinarki, etiketiranje i omalovažavanje njihovog ženskog identiteta koji su sadržani u Selimbegovićevom Facebook postu", naveli su iz Udruženja.

Federalni zastupnik Dennis Gratz također traži provođenje unutrašnje istrage u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o širenju govora mržnje od pojedinih zaposlenika/savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Gratz smatra da se konačno moraju zaustaviti negativne kampanje, koje bez interesa za državu provode na društvenim mrežama "aktivisti SDA i Izetbegovićevi savjetnici, te da oni nemaju veze sa 'odnosima s javnošću', već sa amaterskim odnosom prema funkciji savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva". 

Također upozorava da su oni su "govor mržnje i kampanje javnog linča novinara i novinarki provodili i provode za vrijeme radnog vremena sa svojih radnih mjesta u Predsjedništvu".

"Građani BiH plaćaju da neki pojedinci pišu statuse i komentare po društvenim mrežama. Ako im je to stvarno posao neka član Predsjedništva izađe pred javnost i kaže: Da, ja sam im povjerio kao zadatak koji su jedino sposobni obavljati da komentarišu na Facebooku društvene događaje i napadaju javne djelatnike, novinare i neistomišljenike. Pa neka onda javnost prosuđuje po tome o Izetbegoviću", kazao je Gratz.

On se također nada da će član Predsjedništva Bakir Izetbegović pokrenuti istragu i tražiti utvrđivanje odgovornosti.

"Iza Vučića i Grabar-Kitarović stoji tim profesionalaca koji nam kontinuirano nameću teme od kojih se mi moramo kao 'braniti', umjesto da mi postavljamo pitanja i tražimo odgovore. Ja kao građanin BiH smatram da našoj državi šteti loš kabinet člana Predsjedništva, koji umjesto da ovih dana pažljivo radi na porukama koje naša zemlja šalje nakon presuda u Hagu, odlučuje da je bitnije za zemlju vrijeđati i provocirati neovisne medije i novinare", zaključio je Gratz u saopćenju za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak