UniCredit: 254.000 KM za bh. socijalne projekte

Radiosarajevo.ba
UniCredit: 254.000 KM za bh. socijalne projekte

UniCredit banka i UniCredit Fondacija, danas su u Sarajevu, zajedno sa Fondacijom Mozaik,promovirali 11 projekata kojima je odobreno ukupno 254.000 KM bespovratnih sredstava. Projekti koji su dobili novac bave se pitanjima socijalnog poduzetništva i socijalne inkluzije (doprinos smanjenju socijalne isključenosti, siromaštva i poboljšanju života djece sa posebnim potrebama).

Projekte je promovirala izvršna direktorica Mozaika Vesna Bajšanski–Agić, koja je navela da je jedan od kriterija bio da organizacije same pronađu 20 posto od ukupne sume potrebne za ostvarenje projekta.


Vesna B. Agić i Selma Riđanović Kenović, UniCredit

Kako je istaknuto, 80,629 KM je podijeljeno za šest projekata iz Fonda za dječiju zaštitu i socijalnu inkluziju.

Sigurna kuća za djecu sa ulice

U UG Medica iz Zenice su dobili 19,480 KM kako bi izgradili 'sigurnu kuću' za 50 djece koja žive i rade na ulici. Namjera im je pružiti toj djeci odgoj, topli obrok, odjeću, obuću, upisati ih u obrazovni sistem...
Za hrabri projekat tuzlanskog UG Korak po Korak otišlo je 13,800 KM, a oni će obučiti mlade sa poteškoćama u intelektualnom funkcioniranju da budu voditelji kreativnih radionica za učenike tipičnog razvoja.
Također iz Tuzle, UG Interaktivne otvorene škole je dobilo 8,262 KM za edukaciju djece iz osnovnih škola o štednji: djeca će na Svjetski dan štednje predstaviti šta su naučili kroz radionice.

Centar za djecu, mlade i porodicu
iz Laktaša konkurirao je projekat 'Vrijedne pčelice' i za njega je dobio 13,280 KM. Oni će ovim novcem, između ostalog, oformiti mobilne biblioteke za djecu predškolskog uzrasta.
UG Pomoć djeci Balkana
je dobilo 10,907 KM za projekat međuentitetske saradnje škola. Planirani su izleti, kampovi, priredbe...
AltTeatar, sarajevsko udruženje dramskih umjetnika
, dobilo je 14,900 KM za realiziranje predstave Djevojčica sa šibicama u 20 bh. gradova, kroz koju će učiti djecu o njihovim pravima.

Iz Fonda socijalnog preduzetništva podijeljeno je, za pet programa, 173,600 KM.

Udruženje žena Orhideja iz Stoca dobilo je 35,000 KM za otvaranje hostela koji će poboljšati turističku ponudu ovog grada, zaposliti osam žena, a profit usmjeriti u UŽ Orhideja.
Dobojsko udruženje distrofičara
dobilo je 33,594 KM za proširenje postojeće štamparije, za koju se navodi da je najbolja u gradu. Ovim će stalan posao dobiti osam osoba, od čega pet osoba sa invaliditetom.

Za Fondaciju ECON otišlo je 35,000 KM koje, putem organske poljoprivrede, namjerava otvoriti dva održiva mjesta i obezbijediti posao za još 40 porodica. Prihod od aktivnosti ide nazad Fondaciji.
Bratunačka ZZ Insieme dobila je također 35,000 KM. Ovim novcem će, kroz omasovljenje uzgoja jagodičastog voća, obezbijediti prihode za 500 porodica, dok će Poljoprivredna zadruga Malinar iz Zavidovića dobiti isti iznos za unaprjeđenje proizvodnje maline na području ovog grada i Žepča: uzgajivači su socijalno ogruženi, invalidi, povratnici, žene bez radnog iskustva...

Dodatnih 10,000

Ispred UniCredit Fondacije prisutnima se obratio Maurizio Carrara koji je ovo nazvao motivacijom za naredne akcije u BiH, dok je direktor UniCredit banke Berislav Kutle najavio da će najbolji projekat od 11 odabranih dobiti dodatnih deset hiljada KM, a pored toga će uposlenici banke organizirati interni natječaj putem kojeg će oni odabrati gdje će usmjeriti (svoju) donaciju.


Direktor Kutle i Vesna B. Agić

Inače, na poziv koji je bio objavljen od 27. februara do 30. marta ove godine, pristiglo je čak 166 ponuda, a od toga broja je njih 20 bilo tako dobro da su, doslovno, sitnice odlučile.

Da li će organizacijama, koje su ugovore potpisali danas, 8. maja, uspjeti ostvarenje planiranog, saznat ćemo u maju sljedeće godine, za kada je najavljena prezentacija realizovanog.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak