UN: 30 godina Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Radiosarajevo.ba
UN: 30 godina Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena

Vijeće ministara BiH priprema sveobuhvatni četvrti i peti periodični CEDAW izvještaj (Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena) koji će obuhvatiti period od 2006. do 2010. godine, piše Fena.

Uprkos radu različitih aktera u BiH, ostaje još puno izazova za unapređenje statusa žena i podizanja šire svijesti o Konvenciji. Nacionalni partneri i UN u BiH moraju nastaviti i dalji raditi zajedno kako bi se osigurala ravnopravnost spolova i postigla puna provedba CEDAW-a u BiH, saopćeno je iz Ureda UN-a u BiH

CEDAW je usvojen 18. decembra 1979. godine od Generalne skupštine UN-a. Do danas je 186 zemalja ratificiralo Konvenciju.

CEDAW ostaje važan međunarodni okvir za postizanje prava žena i to je jedan od postojećih međunarodnih ugovora sa najvećim brojem potpisnika.

Zemlje, koje su ratificirale ili pristupile Konvenciji, su pravno obavezne praktično primjenjivati njene odredbe. One su također dužne podnijeti nacionalni izvještaj najmanje svake četiri godine, o mjerama koje su poduzete u skladu sa njihovim obvezama.

U Bosni i Hercegovini CEDAW je ratificiran 1993. godine i sastavni je dio Ustava Bosne i Hercegovine. BiH je postigla napredak u vezi s uključivanjem CEDAW odredbi u nacionalno zakonodavstvo, te u razvoj rodno osjetljive politike.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak