Umjesto jačanja države, na dnevnom redu raspad

Radiosarajevo.ba
Umjesto jačanja države, na dnevnom redu raspad


Susret stranačkih lidera iz BiH na italijanskom jezeru Como, u organizaciji fondacije Konrad Adenaeur, mnogi su unaprijed vidjeli kao novu, drugačiju mogućnost dogovora o formiranju vlasti i izlasku zemlje i društva iz duboke političke krize.

Na kolokvij su došli i visoki zvaničnici Evropske unije, ali to, izgleda, nije imalo nikakvog efekta na ponašanje i stavove bosanskohercegovačkih političara. Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović su bili u središtu verbalnog sukoba, prenose mediji, a Milorad Dodik je otvoreno zatražio mirnu podjelu države.

Njemački mediji danas pišu kako je kolokvij u Cadenabbiji završio upravo onako kako niko nije planirao ili očekivao: stavovi su još udaljeniji, a napetost je porasla.

"U igri je ni manje ni više nego egzistencija države BiH. Susret je inače organizovala fondacija Konrad Adenauer, koja godinama pokušava da unaprijedi proces ustavnih reformi. Sadašnji ustav koji se zasniva na Dejtonskom sporazumu ne predstavlja dobru osnovu za proces integracije u EU. Ovaj ustav omogućava svim stranama da blokiraju reforme koje traži EU. Čak je i Sud u Strazburu zaključio kako ovaj ustav krši ljudska prava“, piše berlinski Tageszeitung, prenosi DW.

Umjesto da se koncentriše na konkretne teme, Milorad Dodik je ostale partnere u razgovorima pokušao da uvjeri kako je potrebno pronaći ustavne mehanizme koji bi omogućili raspuštanje države BiH. On je ponovio zahtjev da se ukine Ured visokog predstavnika (OHR).

„Dodik ovim zahtjevom ustvari pokušava da dođe do cilja koji se zove ukidanje državnih institucija. To bi označilo konačnu podjelu države na tri etničke cjeline, a srpskim i hrvatskim nacionalistima otvorilo mogućnost pripajanja matičnim državama. Međunarodni eksperti, poput onih iz Centra za strateške i internacionalne studije (CSIS), upozoravaju kako u BiH raste napetost. Oni preporučuju konsekventno jačanje zajedničkih državnih organa", piše Tageszeitung.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak