Umjesto cvijeća, ginekološki pregledi za radnice

Radiosarajevo.ba
Umjesto cvijeća, ginekološki pregledi za radnice

Savez sindikata RS-a u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, umjesto cvijeća, iz svojih sredstava platit će ginekološki pregled za oko 100 radnica - članica sindikata, uglavnom iz privrede i trgovine, a koje to iz svojih skromnih primanja nisu u mogućnosti finansirati.

Ovom simboličnom akcijom Sindikat RS-a želi da upozori sve poslodavce u Republici Srpskoj na član 20. Općeg kolektivnog ugovora po osnovu kojeg su, radi potpunije i kvalitetnije zdravstvene zaštite žena- radnica, dužni, na teret svojih sredstava, jednom godišnje omogućiti ljekarski pregled radi prevencije i blagovremenog otkrivanja bolesti specifičnih za žene.

Navode da ovo upozorenje ide i na adresu Inspekcije rada Republike Srpske koja je obavezna da kontroliše primjenu Općeg kolektivnog ugovora u cjelini, što do sada nisu radili ili su to radili selektivno.

Savez sindikata RS-a skreće pažnju javnosti Republike Srpske da se svake godine povećava broj žena koje obolijevaju od teških bolesti, posebno mladih žena - radnica, a što je posljedica stresnog posla, neadekvatne zaštite na radu i zdravlja na radu, nezakonitog i neplaćenog prekovremenog rada i rada za državne praznike, neredovnih plaća i uplate doprinosa i nemogućnosti da adekvatno zaštite sebe i svoje porodice, javila je Fena.

Izražavaju zahvalnost Domu zdravlja Trebinje i Domu zdravlja Banja Luka koji su omogućili i stavili na raspolaganje sve svoje kapacitete da bi 7., 8. i 9. marta izvršili kompletan ginekološki pregled za radnice iz ova dva grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak