Uložena žalba na puštanje Dacića i Zornića

Radiosarajevo.ba
Uložena žalba na puštanje Dacića i Zornića

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uložio je žalbu na rješenje Suda BiH, kojim se optuženi Hamdo Dacić i Haris Zornić (ranije se zvao Ljutvija Dacić), puštaju da se brane sa slobode uz polaganje jemstva. 

U žalbi se navodi da postoje razlozi da se optuženi nalaze u pritvoru te da su ti razlozi sadržani u članu 132. ZKPBiH. 

Također, u žalbi Tužiteljstvo BiH upozorava da je jedan od optuženih u ovom predmetu, nakon položenog jemstva, pobjegao iz SR Njemačke te postao nedostupan tamošnjem pravosuđu, te da je jedan od optuženih pobjegao s izdržavanja zatvorske kazne iz zatvora u Udinama, Republika Italija. 

U žalbi Tužiteljstvo BiH navodi da prihvaćeni iznos jemstva nije adekvatan i srazmjeran težini kaznenih djela za koje se optuženi terete te da rješenje o puštanju iz pritvora ima i formalne nedostatke, jer optuženi nisu priložili dokaze o legalnosti i porijeklu imovine koja je predmet jemstva. 

Stoga je državno tužiteljstvo uputilo žalbu na navedeno rješenje, te u žalbi predlaže da Apelaciono vijeće uvaži žalbu, ukine navedeno rješenje te optuženima ponovo odredi mjeru pritvora, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak