Ulazak Hrvatske u EU: Kako će BiH ublažiti posljedice?

Radiosarajevo.ba
Ulazak Hrvatske u EU: Kako će BiH ublažiti posljedice?

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, posvećena implikacijama pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji na Bosnu i Hercegovinu. Vijeće ministara BiH na tematskoj sjednici, kojoj je prisustvovao šef Izaslanstva Europske unije u BiH veleposlanik Peter Sørensen, usvojilo je set mjera s ciljem ubrzanja aktivnosti za prevazilaženje posljedica po Bosnu i Hercegovinu nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. 

Sørensen je naglasio da je učinjen značajan napredak u ispunjavanju aktivnosti iz Akcijskog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU i pozvao bh. vlasti da ulože dodatne napore kako bi bile ispunjene preostale obveze, naročito u sektorima poljoprivrede, granične i inspekcijske kontrole: 

„Mi smo tu da vam pomognemo, ali vlasti u BiH moraju završiti posao i omogućiti da Bosna i Hercegovina usvajanjem EU standardapotpuno spremna dočeka 1.  juli ove godine, kada će Hrvatska ući u Europsku uniju.“

Luka Ploče
Vijeće ministara je usvajanjem seta propisa iz tzv. higijenskog paketa načinilo značajan korak u osiguravanju uvjeta za izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU, zabilježen je i napredak u zakonodavnim aktivnostima u oblasti zaštite zdravlja bilja.

U nastavku sjednice, Vijeće je usvojilo Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o proceduri prihvaćanja zajedničke izjave o tumačenju i primjeni članka 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i kroz teritorij Bosne i Hercegovine u Neumu, potpisanog 22. 11. 1998. godine. 

Zaključeno je da BiH, u svim budućim pregovorima koji se odnose na pitanja uvoza i izvoza robe preko Luke Ploče, svojim zahtjevom za potpunom derogacijom pravne stečevine EU ne ugrozi dostignuti status, koji BiH ima na putu ka Europskoj uniji. 

Kada je riječ o pograničnoj problematici, istaknuto je da je raspisan tender za odabir projektanta za izradu glavnog projekta GP Gradiška, dok je za GP Gorica i Ivanjica u tijeku izrada projektne dokumentacije. Postignut je dogovor i o izgradnji GP Orašje. Institucije BiH pozvane su da dostave i službeni zahtjev za izvoz krompira kada će dobiti upitnik kao osnovu za dolazak inspekcije Ureda za hranu i veterinarstvo.

Laboratoriji

Također, Direkcija do lipnja/juna 2013. godine planira niz aktivnosti među kojima su tiskanje džepnog izdanja brošure "Na granici s EU", za opću javnost, kao i organiziranje foruma za medije, poslovnu i akademsku zajednicu te intenziviranje medijske kampanje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Usvojen je i niz propisa u oblasti sigurnosti hrane i mjeriteljstva, te je nastavljen rad na izradi državnog plana laboratorija. Do kraja ožujka/marta 2013. godine očekuje se isporuka opreme za četiri laboratorija u Institutu za mjeriteljstvo BiH

Dvije države u oblasti obrazovanja i državljanstva nemaju otvorenih pitanja, dok je Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzelo potrebne korake i pokrenulo postupak radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH zaposlenih u Hrvatskoj koji su u razdoblju 1991. – 1995. godine otpušteni s posla. 

Prema Akcijskom planu, Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska će do 1. juna ove godine potpisati ugovor o graničnim prijelazima i sporazum o pograničnom prometu, koji će biti usklađeni sa standardima EU-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak